Το ξεχασμένο χωριό της Κίνας που καταπίνει η φύση

Βγαλμένο λες από σελίδες παραμυθιού, το εγκαταλελειμμένο χωριό Houtouwan στο νησί Shengshan, μέρος του αρχιπελάγους Shengsi στις ανατολικές ακτές της Κίνας, έχει γίνει θέμα στο διαδίκτυο, καθώς πρόκειται για ένα ασυνήθιστο, ίσως και μοναδικό στον κόσμο, ταξιδιωτικό hotspot.

Το Houtouwan ήταν κάποτε ένα ακμάζον ψαροχώρι, με πληθυσμό κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980 να ξεπερνά τους 3.000 κατοίκους. Ωστόσο, λόγω της απομακρυσμένης και δυσπρόσιτης θέσης του, οι κάτοικοί του άρχισαν να μετακομίζουν τη δεκαετία του ’90. Τελικά, το 2002, το χωριό ερημώθηκε επίσημα και συγχωνεύτηκε με ένα κοντινό χωριό.

Houtouwan χωριό Κίνα

Όπως αναφέρει το CNN Travel, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, τα άδεια σπίτια στο χωριό που βλέπει στον ωκεανό, στην άκρη του βράχου -ορισμένα από αυτά εξακολουθούν να είναι επιπλωμένα- έχουν καλυφθεί από μια «κουβέρτα» πλούσιων αναρριχώμενων φυτών.

Το Houtouwan εκτοξεύτηκε στη φήμη των Κινέζων το 2015, όταν μια σειρά από μαγευτικές φωτογραφίες του εγκαταλελειμμένου χωριού έγιναν viral.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια σχεδιασμού, το Houtouwan -παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι συγκριτικά εκτός δικτύου- έχει εφαρμόσει μερικές στρατηγικές για τον έλεγχο και την σταδιακή γνωριμία του με τον «έξω κόσμο».

Houtouwan χωριό Κίνα

Μια πλατφόρμα προβολής που άνοιξε το 2017, πρόσφερε μια επισκόπηση του χωριού από μακριά -με τιμή εισιτηρίου 3 δολάρια-, ενώ σήμερα οι επισκέπτες του μπορούν να κάνουν πεζοπορία γύρω από το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό με χρέωση 8 δολάρια.

Για την ασφάλειά τους, μάλιστα, έχουν τοποθετηθεί πινακίδες έξω από τα άδεια σπίτια για να προειδοποιούν τους τουρίστες για τον πιθανό κίνδυνο εισόδου στις εγκαταλελειμμένες κατασκευές. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τοπικές ειδήσεις, το χωριό υποδέχθηκε 90.000 επισκέπτες το 2021, αποκομίζοντας 3,3 εκατομμύρια RMB (470.000 δολάρια).

Πώς προσεγγίζεται το χωριό

Houtouwan χωριό Κίνα

Το να φτάσει κανείς στο μοναδικό αυτό στον κόσμο χωριό, δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Περιορισμένα δρομολόγια πλοίων εκτελούνται μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και του νησιού Gouqi, το οποίο συνδέεται με το Shengshan με μια μικρή γέφυρα.

Ένα πλοίο αναχωρεί καθημερινά από την προβλήτα Shenjiawan στη Σαγκάη (στις 9:25 π.μ.) με τους επισκέπτες που θέλουν να πάρουν το πλοίο να πρέπει να αγοράσουν το εισιτήριο και να πάρουν το λεωφορείο των 7:15 π.μ. από το Κέντρο Τουρισμού της Γέφυρας Nanpu, επίσης στη Σαγκάη.

Η διαδρομή με το λεωφορείο διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και η διαδρομή με το πλοίο 3,5 ώρες -αφήνει στο νησί Gouqi, όπου μπορεί κανείς να πάρει ένα τοπικό ταξί για το Houtouwan.

Οι επισκέπτες που διανυκτερεύουν μπορούν να κάνουν κράτηση των εισιτηρίων επιστροφής και της διαδρομής με ταξί εκ των προτέρων μέσω των ξενοδοχείων ή των πανδοχείων τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις