Χιλιομετρικοί περιορισμοί σε μετακινήσεις με κωδικούς 2 και 6 από αύριο

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, μετά από έναν χρόνο αντιμέτωποι με τον κορονοϊό “βλέπουμε το τέλος αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό”, προσθέτοντας ότι οι μεταλλάξεις επιταχύνουν τη μετάδοση του ιού και εκμεταλλεύονται και την μικρότερη παράλειψή μας.

Σημείωσε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό και φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας που βλέπουμε.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι στις περιοχές με πρόσθετη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται και αύξηση των κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει πλέον να καλύπτουν περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες. Έτσι, από αύριο στις 06:00 το πρωί και έως τις 16 Μαρτίου στις 06:00 αλλάζουν τα εξής όσον αφορά τους έξι λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης με SMS θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στους κωδικούς 2 και 6. Ειδικότερα:

– για τον κωδικό 2 που αφορά μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.

– για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή.

Επίσης, πρόσθεσε ότι για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα από αύριο θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Εξαίρεση αποτελεί η περιφέρεια Λάρισας όπου τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, 6 Μαρτίου προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο “βαθύ κόκκινο” – σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου η υπόλοιπη χώρα 

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, από αύριο στο “βαθύ κόκκινο” θα βρίσκονται εκτός από την Αττική και οι εξής περιφερειακές ενότητες: Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο, Εύβοια (εκτός από τη Σκύρο) και ο δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα κατατάσσονται στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου, στο “κόκκινο”.

Επίσης, πρόσθεσε ότι στις περιοχές που βρίσκονται σε “βαθύ κόκκινο” όλες οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές, εκτός των μονάδων ειδικής αγωγής. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο” η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο “βαθύ κόκκινο” αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 7 αντί για τις 6. Μόνες εξαιρέσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί.

Σχετικές δημοσιεύσεις