Άνοιξε για το κοινό αρχαία παραλία στη Ν. Ιταλία, που είχε θάψει η έκρηξη του Βεζούβιου

Μια αρχαία ρωμαϊκή παραλία στο αρχαιολογικό πάρκο του Ερκολάνο στη νότια Ιταλία, που είχε θαφτεί από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.X. παραδόθηκε στο κοινό.

Είχαν προηγηθεί πολύχρονες εργασίες και επαναφορά της άμμου προκειμένου η αρχαία παραλία, που απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη σημερινή ακτογραμμή, να αποκατασταθεί στο αρχικό της επίπεδο ώστε να δίνεται οι ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώνουν την εμπειρία ενός περιπάτου σε μια ακτή, σχεδόν όπως ήταν πριν από την έκρηξη του Βεζούβιου.

Τα πρώτα θύματα εκείνης της έκρηξης στο μικρότερο και λιγότερο γνωστό σε σύγκριση με την κοντινή Πομπηία Ερκολάνο βρέθηκαν στη διάρκεια ανασκαφών τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 όταν η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πάνω από 300 σκελετούς ανθρώπων, που είχαν καταφύγει σε υπόστεγα σκαφών αναμένοντας, όπως εικάζεται, τη σωτηρία διά θαλάσσης από τις δυνάμεις του Ρωμαίου ναυτικού διοικητή Πλίνιου του Πρεσβύτερου, που προσπάθησε να σώσει τους κατοίκους των δύο πόλεων.

«Μοναδική» η εμπειρία του περιπάτου στην παραλία όπως ήταν πριν από την έκρηξη του Βεζούβιου

Οι αρχαιολόγοι βάφτισαν «κυρία με τα δαχτυλίδια» ένα από τα θύματα λόγω των κοσμημάτων που βρέθηκαν στα δάχτυλά της. Ενώ προ τριετίας στη διάρκεια της πρώτης εδώ και σχεδόν 30 χρόνια ανασκαφής στο Ερκολάνο βρέθηκαν τα λείψανα ενός άνδρα, που σκοτώθηκαν λίγα μόλις βήματα από την παραλία.

«Η αρχαία παραλία είναι ένας εξαιρετικός και ξεχωριστός τόπος στον κόσμο», δήλωσε ο Φραντσέσκο Σιράνο, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου στο Ερκολάνο. «Αν κοιτάξουμε σήμερα εκεί όπου κάποτε ήταν η θάλασσα, γινόμαστε σύγχρονοι εξερευνητές του τεράστιου στρώματος ηφαιστειακής ροής, που κάλυψε μέσα σε λίγες ώρες την πόλη σχεδόν προκαλώντας την αίσθηση του ολοκληρωτικού αφανισμού», πρόσθεσε.

Το Ερκολάνο, ο αρχαιολογικός χώρος του οποίου ανακαλύφθηκε εκ νέου στη διάρκεια εργασιών διάνοιξης πηγαδιού στις αρχές του 18ου αι., πιστεύεται ότι ήταν πλουσιότερο από την Πομπηία καθώς βρέθηκαν πολυτελείς επαύλεις, διακοσμημένες με νωπογραφίες και εντυπωσιακά μωσαϊκά, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων στο Ερκολάνο περιλαμβάνονται υπολείμματα οργανικής ύλης φρούτων και ψωμιού, ξύλινων επίπλων και εκατοντάδες αποτεφρωμένοι πάπυροι. Τον Απρίλιο ερευνητές ανακοίνωσαν ότι αποκρυπτογράφησαν αποσπάσματα από πάπυρο, που ρίχνουν φως στις τελευταίες ώρες του Πλάτωνα.

Σχετικές δημοσιεύσεις