Γιατί το τσίμπημα των κουνουπιών μας προκαλεί φαγούρα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των κουνουπιών.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στα τσιμπήματα κουνουπιών από άλλους.

Οι επιστήμονες έχουν θεωρήσει ότι ο τύπος αίματός σας ή η σύνθεση του δέρματός σας μπορεί να σας κάνει πιο ελκυστικούς για τα έντομα, ενώ μια μελέτη του 2022 πρότεινε ότι το καρβοξυλικό οξύ, μια ένωση που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες στο δέρμα σας, είναι ο πραγματικός μαγνήτης για τα κουνούπια. Το πείραμα της μελέτης έδειξε ότι όσο περισσότερο καρβοξυλικό οξύ παρήγαγαν οι συμμετέχοντες, τόσο πιο νόστιμοι ήταν.

Τώρα ας εξετάσουμε γιατί αυτά τα αναπόφευκτα τσιμπήματα μπορούν να κάνουν το δέρμα να αισθάνεται φαγούρα.

Αυτή η ενδεικτική φαγούρα στην πραγματικότητα δεν προέρχεται από ένα τσίμπημα. Προέρχεται από κάτι που είναι λίγο χειρότερο: κυριολεκτικά το πιπίλισμα του αίματος.

Ένα θηλυκό κουνούπι χρησιμοποιεί τα στοματικά του μέρη που μοιάζουν με βελόνα για να τρυπήσει στο δέρμα σας προκειμένου να βρει το πλησιέστερο αιμοφόρο αγγείο, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιεί για να ρουφήξει το αίμα ως σνακ. Αυτή η διαδικασία κατατάσσει το κουνούπι στα εκτοπαράσιτα.

Η φαγούρα προέρχεται από το σάλιο, το οποίο εγχέει στο θήραμά του τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εξαγωγής αίματος. Είναι ένα έξυπνο εργαλείο, γιατί το σάλιο της χρησιμεύει ως αντιπηκτικό που διατηρεί τη ροή του αίματος κατά την κατανάλωση.

Ευτυχώς για τους ανθρώπους, τα αρσενικά κουνούπια δεν πίνουν αίμα, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι εξακολουθούν να κάνουν παρέα στους ανθρώπους, πιθανώς επειδή ψάχνουν τα θηλυκά κουνούπια.

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε ξένες εισβολές, όπως το σάλιο των κουνουπιών, δημιουργώντας ισταμίνες, οι οποίες κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από το τσίμπημα του κουνουπιού να διογκώνονται και να δημιουργούν ένα σπυρί στο δέρμα.

Αυτό δεν είναι άλλο από το εξόγκωμα που τόσο συχνά αναφέρεται ως «τσίμπημα κουνουπιού».

Όλο αυτό το πρήξιμο συχνά διαταράσσει τα κοντινά νεύρα, τα οποία στη συνέχεια αντιδρούν προκαλώντας φαγούρα στο δέρμα μας.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξύνεστε πολύ δυνατά. Και αυτό γιατί θα επιδεινώσει μόνο τον κνησμό και τη φλεγμονή, ενώ το σπάσιμο του δέρματος με το ξύσιμο μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς σε βακτηριακές λοιμώξεις.

Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε τον ερεθισμό είναι να εφαρμόσετε λοσιόν καλαμίνης, μια κρέμα υδροκορτιζόνης χωρίς ιατρική συνταγή ή μια παγοκύστη. Ο πραγματικός εισβολέας θα έχει πετάξει μακριά, με κοιλιά γεμάτη αίμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις