Ευρωεκλογές 2024 – Πώς ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω – Αναλυτικός οδηγός

Την Κυριακή 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για τις ευρωεκλογέςΑπό τις 7 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα τα εκλογικά τμήματα θα είναι στη διάθεσή σας και για να ψηφίσετε θα πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση μπορεί, επίσης, να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσετε καθορίζεται με βάση τη διεύθυνση κατοικίας σας, ενώ για να το βρείτε, ανατρέξτε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών και την ενότητα «Μάθε πού Ψηφίζεις». Συμπληρώνετε το επώνυμο και τουλάχιστον τα δύο πρώτα γράμματα από το όνομά σας και το όνομα του πατέρα σας (προαιρετικά και της μητέρας σας), ενώ συμπληρώνετε την χρονολογία γέννησής σας. Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψηφίους, ενώ μπορούν να τεθούν μέχρι και 4 σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι των ευρωεκλογών που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες, ενώ η χώρα μας στις ευρωεκλογές του 2024 εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.

Συνολικά 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ενώ καλούνται να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Σημειώνεται πως δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες έως τις 31/12/2007): Είναι είτε Έλληνες πολίτες είτε πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ενα κοινό exit poll στις 19.00

Με το κλείσιμο της κάλπης, στις 19:00, θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς (ΕΡΤ και ιδιωτικούς) ένα ενιαίο exit poll, αφού το κόστος για ξεχωριστά exit poll από το κάθε κανάλι κρίνεται εξαιρετικά υψηλό. 

Μία αρκετά καλή εικόνα για το αποτέλεσμα – τουλάχιστον όσον αφορά στα πρώτα 5 κόμματα – θα έχουμε στις 21:00. Περίπου δύο ώρες αργότερα, στις 23:00, προβλέπεται να έχουμε πιο σαφή εικόνα σχετικά με το ποια από τα μικρότερα κόμματα θα περάσουν το απαιτούμενο όριο και θα εξασφαλίσουν μία έδρα στην Ευρωβουλή, αν και ίσως να μην έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο.

Η πρώτη φορά που ψήφισαν επιστολικά οι πολίτες

Υπενθυμίζεται ότι, οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι η πρώτη φορά κατά την οποία οι Έλληνες και Ελληνίδες μπορούν να ψηφίσουν επιστολικά

Διευκρινίζεται όμως ότι για να γίνουν δεκτές και να μπορέσουν να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 17:00.

Σχετικές δημοσιεύσεις