Η Επιτροπή εγκαινιάζει το σύστημα «Προορισμός Γη» για να συμβάλει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Σήμερα, η Επιτροπή ενεργοποίησε το αρχικό σύστημα «Προορισμός Γη» (DestinE) στη Φινλανδία, παρουσία της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ και του Υπουργού Εργασίας της Φινλανδίας κ. Arto Satonen. Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία της Επιτροπής, η οποία αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός πολύ ακριβούς ψηφιακού δίδυμου της Γης.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε τα εξής: «Η έναρξη της αρχικής φάσης του συστήματος “Προορισμός Γη” (DestinE) φέρνει ουσιαστική αλλαγή στον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής. Το σύστημα αυτό θα μας προσφέρει ένα πολύ ακριβές ψηφιακό δίδυμο της Γης. Έτσι θα μπορούμε να παρακολουθούμε τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και να προβλέπουμε μελλοντικά σενάρια, όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αυτή η πρώτη φάση καταδεικνύει ότι όταν η Ευρώπη συγκεντρώνει την επιστημονική αριστεία της και αξιοποιεί τους υπερυπολογιστές της, μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Σήμερα, το μέλλον είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας.»

Μέσω της λειτουργίας του συστήματος DestinE, οι ευρωπαϊκοί υπολογιστές υψηλών επιδόσεων (EuroHPC), όπως ο υπερυπολογιστής LUMI στο Kajaani της Φινλανδίας, αναλαμβάνουν την προσομοίωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η Ευρώπη θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη να ανταποκριθεί σε μεγάλες φυσικές καταστροφές, να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή και να αξιολογήσει τις πιθανές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις αυτών των γεγονότων.

Σχετικές δημοσιεύσεις