Κίνδυνος να τιναχθούν στον αέρα δεκάδες έργα του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον εργοληπτικό κλάδο, καθώς δεκάδες έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ παραμένουν απλήρωτα, με αποτέλεσμα να έχουν γονατίσει οι μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις και ο κίνδυνος να διακοπούν οριστικά έργα είναι υπαρκτός και όχι θεωρητικός.

Το θέμα αναδεικνύει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών με επιστολή του προς το
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση έχουν πραγματοποιήσει και οι τέσσερις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του εργοληπτικού κλάδου προς την Κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ζαχαρίας Αθουσάκης τονίζει ότι, σύμφωνα με πολυάριθμες και έντονες διαμαρτυρίες από εργοληπτικές εταιρείες, διαπιστώνεται το τελευταίο τρίμηνο ότι πολλοί λογαριασμοί έργων ΕΣΠΑ παραμένουν απλήρωτοι, ειδικά στην περίπτωση έργων μικρού και μεσαίου προϋπολογισμού. Δυσχερέστερη είναι η κατάσταση στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς το πρόβλημα μη πληρωμής λογαριασμών διαρκεί από την προηγούμενη χρονιά.

Πρόκειται για έργα που έχουν δημοπρατήσει Περιφέρειες και Δήμοι, δηλαδή, έργα που κατά τεκμήριο έχουν αναλάβει να εκτελέσουν μεσαίες και μικρές εργοληπτικές εταιρείες. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Αθουσάκη,
μεγάλη είναι η αναστάτωση των εργοληπτικών εταιρειών που ενώ έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι σε έργα που ανέμεναν να συμβασιοποιηθούν και πληροφορούνται ότι αίρεται η δυνατότητα χρηματοδότησής τους με την απένταξη αυτών από το ΕΣΠΑ. Ακόμα καταγράφεται αγανάκτηση στον κλάδο που διαπιστώνει την αναντιστοιχία δημόσιων τοποθετήσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας και της πραγματικότητας που υφίστανται αναφορικά με την μη ένταξη των συνεχιζόμενων έργων στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Αθουσάκης τονίζει ότι σήμερα οι εργοληπτικές επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται σε δεινότατη οικονομική θέση λόγω της υπέρογκης αύξησης των τιμών των δομικών υλικών, της εργασίας και της ενέργειας, που παρατηρούνται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τη νόμιμη αναθεώρηση από το 1 ο τρίμηνο 2022 και έπειτα, που θα αποζημίωνε για αυτές τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στο κόστος κατασκευής των έργων. Έτσι οι περισσότερες Τεχνικές Εταιρείες βρίσκονται – χωρίς δική τους ευθύνη – μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, να αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές
των εργαζομένων και συνεργατών τους καθώς και τις αμοιβές των προμηθευτών τους, διακινδυνεύοντας τόσο την ομαλή ροή κατασκευής των έργων όσο και τη βιωσιμότητα των εταιρειών τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις