Νύχτα αγωνίας στη Σέριφο, κάηκαν σπίτια, εκκλησίες και αποθήκες

Mάχη με τις φλόγες έδιναν όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες στη Σέριφο, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο νησί των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Κωνσταντίνου Ρεβύνθη, το μέτωπο είναι υπό πλήρη έλεγχο. Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (29/6), σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λιβάδι. 

Στο σημείο αρχικά επιχειρούσε η υπάρχουσα δύναμη του νησιού με τέσσερις πυροσβέστες και ένα όχημα, αλλά και υδροφόρες του δήμου. Ωστόσο τα ξημερώματα της Κυριακής έφτασαν στο νησί από την Σύρο άλλα 3 οχήματα με 7 πυροσβέστες και από την Αθήνα άλλα 11 οχήματα με 22 πυροσβέστες. Ακόμη, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχείρησαν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Μηνύματα από το 112 εστάλησαν τόσο το απόγευμα, όσο και το βράδυ, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών Ράμος, Λιβαδάκια, Καράβι και αργότερα των θέσεων Κουταλάς, Γάνεμα, Βάγια και Καλό Αμπέλι να εκκενώσουν προς Λιβάδι

Ο δήμαρχος του νησιού έκανε λόγο για ενεργό μέτωπο 15 χιλιομέτρων και καμένα σπίτια, αποθήκες, εξοχικά και εκκλησίες και τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι μια βιβλική καταστροφή. Μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Καμένα σπίτια, καμένα εξοχικά, καμένες αποθήκες».

Για τα σπίτια που έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές δήλωσε πως βρίσκονται «από το Καλό Αμπέλι μέχρι τη Βαγιά. Κάποια έχουν καταφέρει και τα έσωσαν οι εθελοντές και οι πυροσβέστες. Κάποια άλλα δεν τα κατάφεραν. Την ίδια ώρα κάποιες εκκλησίες έχουν υποστεί ζημιές».

Ακόμη αναφέρθηκε στους επτά πυροσβέστες με τα τρία οχήματα που έφτασαν με δυσκολία από τη Σύρο λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών τονίζοντας ότι «ευτυχώς είναι τώρα στο μέτωπο. Είναι όμως τόσο μεγάλο που δεν ξέρουμε που να πάμε. Θέλουμε να κρατηθούμε εδώ να μην έχουμε άλλες ζημιές μέχρι να έρθει η ενίσχυση από την Αθήνα».

Σέριφος: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για εκκενώσεις οικισμών

Στις 18:29 στάλθηκε μήνυμα από το 112 που ανέφερε: «Πυρκαγιά στην Σέριφο. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ράμος και Λιβάδι απομακρυνθείτε προς Σέριφο», ενώ λίγο αργότερα, στάλθηκε νέο μήνυμα του 112: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κουταλάς , Γάνεμα, Βάγια & Καλό Αμπέλι Σερίφου απομακρυνθείτε προς Χώρα Σερίφου μέσω Κουταλά. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.»

Περίπου στις 21:00 εστάλη και τρίτο μήνυμα 112 το οποίο ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ράμος, Λιβαδάκια & Καράβι Σερίφου απομακρυνθείτε προς Λιβάδι. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Βίντεο από το νησί αποτυπώνουν το μέγεθος του μετώπου, ενώ οι άνεμοι μεταφέρουν τη φωτιά με μεγάλη ταχύτητα.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με οχήματα και δυναμικό από Σύρο -Καταφθάνουν το πρωί και από Αθήνα

Γύρω στις 11 το βράδυ του Σαββάτου (29/6) έφτασαν από τη Σύρο 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα, προκειμένου να συμβάλουν στο έργο της κατάσβεσης. Οι άνεμοι στο νησί παραμένουν ισχυροί.

Η στιγμή που αποβιβάζονται στο νησί οι ενισχύσεις από την Σύρο

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο νησί μεταβαίνουν και πυροσβεστικές δυνάμεις από την Αθήνα (22 πυροσβέστες με 11 οχήματα). Ωστόσο, όπως αναφέρει εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, οι άνεμοι στο νησί είναι ιδιαίτερα σφοδροί, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα και το δέσιμο των πλοίων στο λιμάνι.

Σχετικές δημοσιεύσεις