Ο Μακρόν οδήγησε σε «βουτιά» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Οι πρόωρες εκλογές τρόμαξαν τους επενδυτές

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχτηκαν και την Παρασκευή (14/6) οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες όχι μόνο δεν κατάφεραν να σταματήσουν το sell off που τις “χτύπησε” χτες, αλλά το συνέχισαν, υπό τον φόβο εκτροχιασμού των γαλλικών δημοσιονομικών σε περίπτωση που κάποιος από τους ακραίους κομματικούς συνασπισμούς επικρατήσει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,1%, με τον κλάδο της υγείας να κερδίζει 0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε κατά 0,20% στις 8.147 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,41% στις 18.008 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,78% στις 7.493 μονάδες.

Δύσκολη η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε σήμερα, με τον CAC 40 της Γαλλίας να χάνει σχεδόν 6,4%, μετά την απόφαση σοκ του Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή να προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. Στην εβδομάδα, ο DAX έχασε 2,95%, ενώ ο FTSE 100 κράτησε τις απώλειες του κοντά στο 1,2%.

Πολιτικός κίνδυνος

Οι αγορές δείχνουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Γαλλία και στις πολιτικές εντάσεις που προκαλούνται κατά την προεκλογική περίοδο στην οποία μπήκε η χώρα. Η αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει κοινοβουλευτικές εκλογές, τρομάζει τους επενδυτές, καθώς υψηλή είναι η πιθανότητα νίκης του λαϊκιστικού, ακροδεξιού κόμματος “Εθνικό Ράλι”.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί κυρίως μεταξύ υποψηφίων από ένα αριστερό μπλοκ και της ακροδεξιάς, με το Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν να αναμένεται να σημειώσει σημαντικά κέρδη.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τα σχέδια μεγάλων δαπανών του RN, με τον υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα ότι μια ακροδεξιά νίκη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «κρίση χρέους» παρόμοια με την αναταραχή στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την πρώην πρωθυπουργό Liz Truss.

«Θα είναι λιγότερο φιλικοί προς την ΕΕ και τα πράγματα για τα οποία μιλούν από άποψη πολιτικής δεν υποδηλώνουν ότι θα έρθουν με προτεραιότητα τη δημοσιονομική σύνεση», δήλωσε ο James Athey, διαχειριστής κεφαλαίων στον Όμιλο Marlborough. «Ακόμα και ένα αποτέλεσμα που δεν είναι μια απόλυτη νίκη του RN δεν είναι πιθανό να είναι καθόλου σταθερό. Και οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα και την αστάθεια», πρόσθεσε.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε από 2,2% τον Απρίλιο σε 2,3% τον Μάιο στη Γαλλία. Το ποσοστό ήταν επίσης υψηλότερο από το 2,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 5,7%, από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης οφείλεται στις υψηλότερες τιμές των πετρελαιοειδών. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,3%, ελαφρώς υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα (1,2%).

Ο ΔΤΚ παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση με την αύξηση 0,5% που καταγράφηκε τον Απρίλιο. Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα, σημειώνοντας άνοδο 0,1% σε σύγκριση με 0,6% τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση, ο ΕνΔΤΚ αυξήθηκε κατά 2,6% τον Μάιο του 2024, από 2,4% τον Απρίλιο.

Τέλος, το διεθνές εμπορικό πλεόνασμα των αγαθών στην Ευρωζώνη υπολογίστηκε σε 15 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, υψηλότερο από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat.

Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 14% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023 στα 247,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,8% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 232,5 δισ. ευρώ.

Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς με απώλειες άνω του 4%

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχτηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας μάλιστα κρίσιμες στηρίξεις υπό το βάρος της διεθνούς πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ πλέον οδεύει προς τη δοκιμασία των 1.400 μονάδων καθώς οι εστίες της ανησυχίας, ειδικά επί γαλλικού εδάφους, δεν θα κλείσουν άμεσα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,19% στις 1.406,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.406,39 μονάδων (-2,23%) και 1.406,39 μονάδων (+0,08%). Ο τζίρος ανήλθε στα 141,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 8,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,45% στις 3.411,35 μονάδες, ενώ στο -1,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.252,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,47% στις 1.240,86 μονάδες.

Αρνητική ήταν και η πρώτη ευρω-μετεκλογική εβδομάδα για το ΧΑ, με τους διεθνείς κλυδωνισμούς όμως να είναι ισχυροί. Ο ΓΔ έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 3,52%, ο FTSE 25 έχασε 3,65%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 4,25%.

Πηγή: ot.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις