Το Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο καλωσορίζει νέα μέλη στη μάχη κατά του επιβλαβούς και παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου

Στη χθεσινή συνεδρίαση του, το Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο καλωσόρισε τα νέα μέλη του: την Amazon, το SoundCloud, το Mistral AI, το DailyMotion και το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου —μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών. Τα νέα μέλη έρχονται να προστεθούν στις 17 ψηφιακές εταιρείες που συμμετέχουν ήδη στο Φόρουμ, μαζί με τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τους οργανισμούς της ΕΕ, το Παγκόσμιο Φόρουμ για το Διαδίκτυο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, συμβάλλοντας ενεργά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με το επιβλαβές και παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο.

Η πρόληψη της διάδοσης παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο είναι ουσιαστικής σημασίας για την καταπολέμηση τρομοκρατών, εγκληματικών ομάδων, δραστών κακοποίησης παιδιών και άλλων ομάδων που εμπλέκονται σε κακόβουλες και παράνομες δραστηριότητες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, η Επιτροπή εφάρμοσε τη στρατηγική για την Ένωση Ασφάλειας, το θεματολόγιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Έτσι μπόρεσε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της, τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός αυτού. Ειδικότερα, η Επιτροπή εργάζεται για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο και έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό, όπως για παράδειγμα μέσω του κανονισμού για το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες απαιτεί από τις πλατφόρμες να θεσπίσουν μέτρα για την καταπολέμηση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο. Η Επιτροπή έχει κινήσει διάφορες επίσημες διαδικασίες στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων κατά των X και Meta, λόγω ανησυχιών για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου.  

Η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται με ψηφιακές εταιρείες στο πλαίσιο του Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο με στόχο την αντιμετώπιση της κατάχρησης του διαδικτύου από βίαιους εξτρεμιστές και τρομοκράτες. Το Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο, το οποίο εγκαινιάστηκε από την Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2015, καταπολεμά την αθέμιτη χρήση του διαδικτύου για βίαιους, εξτρεμιστικούς και τρομοκρατικούς σκοπούς, για τη διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, καθώς και για την εμπορία ναρκωτικών και ανθρώπων μέσω διαδικτύου.

Το Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη ειδικών κατευθυντήριων γραμμών και εργαλείων και προώθησε διάφορες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του επιβλαβούς και παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου.  

Σχετικές δημοσιεύσεις