Ερχεται στην Ελλάδα η Κοβέσι ,την Τετάρτη στον Άρειο Πάγο, στην εκδίκαση της προσφυγής για τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς

Σύμφωνα με πληροφορίες παρούσα στη συζήτηση στον Άρειο Πάγο αναμένεται ότι, θα είναι και η κ. Κοβέσι, η οποία έχει κληθεί να παραστεί, καθώς είναι η μόνη που μπορεί να υποστηρίξει την προσφυγή της.

Σύμφωνα με τις απόψεις ανώτατων δικαστών, που ετοιμάζονται να αντιπαρατεθούν στην αντίληψη περί απόρριψης της προσφυγής Κοβέσι, εάν τελικώς το Δικαστήριο της ΕΕ κρίνει ότι, υπερισχύει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, τότε η ελληνική πλευρά ή θα πρέπει να ανανεώσει πενταετή θητεία στους τρεις Έλληνες εισαγγελείς ή θα πρέπει να απορρίψει την ανανέωση της θητείας τους.

Κατά τη νομική άποψη, την οποία ετοιμάζονται να υποστηρίξουν στη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ορισμένοι εκ των κορυφαίων ανώτατων δικαστών, η διετής ανανέωση της θητείας των Ελλήνων εισαγγελέων θεωρείται “νομικό εξάμβλωμα”, καθώς το Άρθρο 17 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 (που διέπει τη σύσταση και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας – EPPO) κι έχει τίτλο: «Διορισμός και παύση των ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων», ορίζει σαφώς ότι, οι Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς διορίζονται για πενταετή θητεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις