Στυλιανός Αντωναράκης, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης
100 Χρόνια Ακαδημία Αθηνών
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τρίτη 13 Οκτωβρίου Ι 19.00 Ι Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Είσοδος ελεύθερη, με ηλεκτρονική κράτηση – μέχρι δύο δελτία εισόδου ανά άτομο – απομένουν λίγες θέσεις
Στο πλαίσιο των διαλέξεων και συζητήσεων του Megaron Plus και της συνεργασίας του Μεγάρου με την Ακαδημία Αθηνών, η οποία το 2026 γιορτάζει έναν αιώνα ζωής και προσφοράς στην επιστήμη, στα γράμματα και τις τέχνες, παρουσιάζεται η έβδομη διάλεξη της σειράς, με τίτλο «Τo γονιδίωμα στην υγεία και την ασθένεια» και ομιλητή τον κ. Στυλιανό Αντωναράκη, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμο Καθηγητή Ιατρικής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026, στις 19.00, στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Το γονιδίωμα του κάθε ανθρώπου αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της υγείας και της νόσου. Η ατομική ποικιλομορφία στο προσωπικό, μοναδικό και ανεπανάληπτο DNA καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αιτιολογία ή την προδιάθεση για γενετικά νοσήματα, ενώ μεταλλαγές σε σωματικά κύτταρα προκαλούν τους ποικίλους καρκίνους. Η κατανόηση της γονιδιωματικής αρχιτεκτονικής επιτρέπει την ακριβή διάγνωση, την εξατομικευμένη θεραπεία και την πρόληψη, και αποτελεί τον νέο πυλώνα της δημόσιας υγείας. Στην ομιλία αυτή, θα εξετάσουμε πώς η γονιδιωματική ανάλυση φέρνει επανάσταση στην ιατρική, μεταφράζοντας τη γενετική πληροφορία σε κλινική πράξη για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.
Ο Στυλιανός Αντωναράκης συνομιλεί με την κ. Ιωάννα Σουφλέρη, Διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας, Αρχισυντάκτρια στο ΒΗΜΑScience.
Προλογίζει ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
