Αυξήθηκαν οι κηπουροί αλλά μειωθηκαν τα διαθέσιμα φυτά στην Βρετανία

Η κηπουρική είναι αγαπημένη ασχολία για αρκετό κόσμο. Στην ηπειρωτική Ευρώπη μάλιστα υπάρχουν πολλές καλλιέργειες και ποικιλίες ανάλογα με την περιοχή. Κάποιες από αυτές αναπτύσσονται καλύτερα σε πιο θερμά κλίματα.

Στην σαφώς πιο κρύα Βρετανία οι ασχολούμενοι με το εμπόριο τέτοιων ειδών φυτών κάνουν λόγο για την τέλεια καταιγίδα που έχει χτυπήσει την βιομηχανία της κηπουρικής εξαιτίας του Brexit αλλά και της πανδημίας.

«Αγοράζουμε πολλά φυτά από την Ευρώπη, κυρίως από την Ολλανδία το Βέλγιο, επίσης από την Ιταλία και την Γερμανία. Ο κύριος αντίκτυπος ήταν στη διαδικασία εισαγωγής φυτών. Μετά τον Ιανουάριο έχει περιπλακεί ακόμα η κατάσταση και όλο αυτό προκαλεί επίσης κόστος και καθυστερήσεις στην εισαγωγή», εξηγεί ένας έμπορος.

Την ίδια στιγμή που η προσφορά έχει πέσει κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, η ζήτηση για άνθη και φυτά είναι δυο με τρεις φορές μεγαλύτερη. Και αυτό επειδή περίπου τρία εκατομμύρια Βρετανοί που δεν είχαν σχέση με την κηπουρική, αποφάσισαν να ασχοληθούν κατά την διάρκεια του lockdown.

Ορισμένα είδη φυτών πωλούνται 20% ακριβότερα σε σχέση με μερικούς μήνες πριν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε λουλούδι ή βότανο ή δέντρο ή θάμνος έχει το δικό του ευρωπαϊκό διαβατήριο, το οποίο ωστόσο πλέον δεν αναγνωρίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ετσι, κάθε φυτό πριν διασχίσει τη θάλασσα της Μάγχης πρέπει να διαθέτει ένα πιστοποιητικό υγιεινής Phyto. Κάθε φυτό οφείλει να έχει αυτό το πιστοποιητικό, το οποίο πρέπει να το συνοδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, υπάρχει πλέον μια διαδικασία καταγραφής του φυτού, όπου πρέπει να ειδοποιηθούν οι αρχές για όσα θα εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν διασχίσουν την θάλασσα και φτάσουν στις βρετανικές ακτές.

Μέχρι να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας μεταφοράς των φυτών στα σύνορα και με δεδομένο ότι οι μεταφορές έχουν έτσι κι αλλιως περιοριστεί λόγω της πανδημίας, πέραν του Brexit, οι καταναλωτές θα καλούνται να πηρώνουν το επιπλέον κόστος.

Σχετικές δημοσιεύσεις