Έως την 31η Ιουλίου 2019 θα αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ οι Τούρκοι πιλότοι και τεχνικοί που εκπαιδεύονται στα F-35. Τελείωσαν τα ψέματα για τον Ερντογάν.

Με μία επιστολή που δεν συνηθίζεται μεταξύ συμμάχων, το αμερικανικό Πεντάγωνο δια του υφυπουργού Αμύνης  Patrick Shanahan ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ότι έως την 31η Ιουλίου 2019 θα αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ και τις στρατιωτικές βάσεις στην Αριζόνα και στη Φλόριντα οι τούρκοι πιλότοι και τεχνικοί που εκπαιδεύονται στα F-35.

Επίσης η Άγκυρα ενημερώθηκε πως ακυρώνεται πάραυτα η επόμενη αποστολή 34 πιλότων και τεχνικών στις ΗΠΑ για εκπαίδευση. Στην επιστολή συμπεριλαμβάνεται και η προειδοποίηση πως κατά τη συνεδρίαση όλων των στελεχών που ηγούνται του project παραγωγής του F-35 της 12ης Ιουνίου, δεν θα προσκληθούν οι τούρκοι αρμόδιοι, καθώς και πως δεν θα δοθούν σε τουρκικές εταιρείες παραγγελίες κατασκευής ανταλλακτικών για το F-35.

Το σημαντικότερο εξ΄όσως περιλαμβάνονται στην επιστολή του αμερικανού υφυπουργού προς τον Χουλουσί Ακάρ είναι ίσως η μικρή παράγραφος που αναφέρει τα εξής: Από 31ης Ιουλίου 2019 θα απαγορευτεί σε κάθε τούρκο αρμόδιο η είσοδος σε εγκαταστάσεις όπου σχεδιάζεται ή παράγεται το αεροσκάφος F-35 καθώς και σε κάθε άλλη υπηρεσία που έχει σχέση με αυτό το project.

Η επιστολή ολοκληρώνεται με τη σημείωση πως αν και εφόσον η Τουρκία ακυρώσει την αγορά και εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 τότε όλα τα παραπάνω μέτρα ακυρώνονται.

Πρόκειται για μοναδική περίπτωση στη μεταπολεμική ιστορία του ΝΑΤΟ όπου δύο μέλη της Συμμαχίας φτάνουν σε τέτοιο σημείο ρήξης, αν βεβαίως εξαιρέσει κανείς την ιδιότυπη και μη συμμαχική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία ωστόσο κρατά σχεδόν από την αρχή της ένταξης των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ. Με την επιστολή αυτή η αμερικανική πλευρά ξεκαθαρίζει πως σε πρώτη φάση η Τουρκία που συμμετέχει από το 2002 στο project κατασκευής του F-35 εξοστρακίζεται πλήρως. Ο εξοστρακισμός αυτός θα έχει κι άλλες επιπτώσεις, από τη στιγμή που το F-35 αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά στρατηγικά όπλα της νατοϊκής δύναμης κρούσης και αναχαίτισης.

Με λίγα λόγια εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις αμερικάνικες υποδείξεις, οι Τούρκοι επιτελάρχες δεν θα έχουν λογικά τη δυνατότητα συμμετοχής στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ όπου λαμβάνονται αποφάσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο, με βασικό όπλο τα F-35.

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ που αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής, σημειώνει πως τα επίμαχα σημεία της επιστολής αυτής δημοσιεύτηκαν από το διπλωματικό περιοδικό Foreign Policy αλλά και πως επιβεβαιώνονται από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον για το περιεχόμενο της επιστολής του υφυπουργού Αμύνης των ΗΠΑ προς τον τούρκου υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Σχετικές δημοσιεύσεις