Ελπίδες από νέα αντικαρκινική θεραπεία: Ένας κοινός ιός φαίνεται ότι «σκοτώνει» τους όγκους

Ένας νέος τύπος αντικαρκινικής θεραπείας που χρησιμοποιεί έναν κοινό ιό για να μολύνει και να καταστρέφει τα επιβλαβή κύτταρα είναι πολλά υποσχόμενος στις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους, λένε Βρετανοί επιστήμονες.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία

Οι ενέσεις, που χορηγούνται απευθείας στον όγκο, επιτίθενται στον καρκίνο με δύο τρόπους – εισβάλλοντας στα καρκινικά κύτταρα και κάνοντάς τα να εκραγούν και ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Περίπου 40 ασθενείς έχουν δοκιμάσει τη θεραπεία στο πλαίσιο της δοκιμής. Σε ορισμένους χορηγήθηκε ένεση με τον ιό, που ονομάζεται RP2, μόνη της. Άλλοι έλαβαν επίσης ένα άλλο φάρμακο κατά του καρκίνου – που ονομάζεται nivolumab – επίσης.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο στο Παρίσι της Γαλλίας, δείχνουν ότι:

  • Τρεις από τους εννέα ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε μόνο το RP2, στους οποίους συμπεριλαμβανόταν και ο Krzysztof, είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται
  • Επτά από τους 30 που έλαβαν συνδυασμένη θεραπεία φάνηκε επίσης να επωφελούνται
  • Οι παρενέργειες, όπως η κούραση, ήταν γενικά ήπιες

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Kevin Harrington δήλωσε στο BBC ότι οι αντιδράσεις της θεραπείας που παρατηρήθηκαν ήταν «πραγματικά εντυπωσιακές» σε μια σειρά από προχωρημένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου και ενός σπάνιου τύπου καρκίνου των ματιών.

«Είναι σπάνιο να βλέπουμε τόσο καλά ποσοστά ανταπόκρισης σε κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου, καθώς ο πρωταρχικός τους στόχος είναι να ελέγξουν την ασφάλεια της θεραπείας και αφορούν ασθενείς με πολύ προχωρημένο καρκίνο, για τους οποίους οι τρέχουσες θεραπείες έχουν σταματήσει να λειτουργούν», δήλωσε.

Σχετικές δημοσιεύσεις