Τα ελαιόδεντρα πεθαίνουν αργά από το βακτήριο Xylella Fastidiosa στην Νότια Ιταλία. Η ασθένεια αλλάζει ολοκληρωτικά το αγροτικό τοπίο μας περιοχής που ασχολείται εδώ και αιώνες με το λάδι. Απειλεί όμως και το ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.
Πώς δημιουργήθηκε αυτή η κρίση; Ο Ντονάτο Μπόσια, φυτοπαθολόγος στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας είναι ο καλύτερος Ιταλός ειδικός στην εξέλιξη της ασθένειας, την οποία μελέτησε επισταμένα στο εργαστήριό του:
«Αρχίσαμε να μελετάμε την ασθένεια πριν από πέντε χρόνια. Ήταν το καλοκαίρι του 2013. Είχαμε αρχίσει να ακούμε για τα δέντρα που ξεραίνονταν γύρω από την μικρή πόλη Γκαλίπολι, στην γεωγραφική περιοχή του Σαλέντο, στη Νότια Ιταλία.
Μετά από λίγους μήνες διαφορετικών ερευνητικών δραστηριοτήτων εδώ στο εργαστήριο, στα μέσα του Οκτώβρη του 2013, καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε για πρώτη φορά το βακτήριο Xylella Fastidiosa. Συγκεκριμένα ανακαλύψαμε μόρια από το DNA του.
Αμέσως ενημερώσαμε για τα ευρήματά μας τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες. Αυτός ο οργανισμός πρέπει να τεθεί σε καραντίνα, καθώς είναι ιδιαίτερα βλαβερός. Η ιταλική νομοθεσία και οι ευρωπαϊκές οδηγίες μας υποχρέωσαν να αναφέρουμε αμέσως τα ερευνητικά μας ευρήματα».