Αυτή η διατροφή προσθέτει έως και 13 χρόνια στη ζωή σας

Αν η παροιμία «είσαι ό,τι τρως» εξακολουθεί να ισχύει, μάλλον δεν έχει να κάνει με την ύπαρξη μιας υπαρξιακής κρίσης αλλά περισσότερο με τη διατήρηση μιας συνολικής υγιεινής διατροφής για να ζήσεις περισσότερο.

Εξάλλου, δεν είναι νέο ότι η επιλογή των σωστών τροφών και η αποφυγή άλλων μπορεί να έχει κάθε είδους οφέλη τόσο για το καρδιαγγειακό σας σύστημα όσο και για τον εγκέφαλό σας. Τώρα, νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο – ανεξάρτητα από την ηλικία που ξεκινάτε τη συνήθεια.

Διαβάστε παρακάτω για να δείτε τι μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε να αποθηκεύετε στο ψυγείο και το ντουλάπι σας.

Η μετάβαση στη μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσθέσει έως και 13 χρόνια στη ζωή σας. Η πιο πρόσφατη έρευνα προέρχεται από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 8 Φεβρουαρίου στο περιοδικό PLOS Medicine, στην οποία μια ομάδα ερευνητών στη Νορβηγία πραγματοποίησε μια μετα-ανάλυση της μελέτης του Παγκόσμιου Επιβάρυνσης των Ασθενειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ελληνικό τρόφιμο με την κορυφαία αντικαρκινική δράση

Η βάση δεδομένων από την έρευνα του 2019 παρακολούθησε 286 αιτίες θανάτου, 369 ασθένειες και τραυματισμούς και 87 παράγοντες κινδύνου σε 204 χώρες και εδάφη παγκοσμίως, αναφέρει το CNN.

Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο που τους επέτρεψε να υπολογίσουν και να προβλέψουν τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου με βάση τη συσχέτιση με τη διατροφή του.

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι όσοι άρχισαν να τρώνε πιο υγιεινά στα νεαρά τους χρόνια θα μπορούσαν να δουν σημαντική αύξηση στη διάρκεια της ζωής τους, ειδικά με την κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής ή της «μπλε ζώνης» που περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς και λιγότερο επεξεργασμένους τρόφιμα και κόκκινο κρέας.

Συγκεκριμένα, οι νεαρές Αμερικανίδες που ξεκίνησαν την πιο υγιεινή δίαιτα στην ηλικία των 20 ετών θα μπορούσαν να προσθέσουν δέκα χρόνια στη ζωή τους, ενώ οι άνδρες της ίδιας ηλικίας θα μπορούσαν να δουν τη ζωή τους να παρατείνεται κατά 13 χρόνια. Αλλά δεν ήταν μόνο οι νέοι που μπορούσαν να δουν οφέλη μακροζωίας από την αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών.

Το μοντέλο διαπίστωσε ότι οι Αμερικανίδες που υιοθέτησαν τη δίαιτα στα 60 τους χάρισαν 8 χρόνια στη ζωή τους, ενώ οι άνδρες της ίδιας ηλικίας 9. Και ακόμη και στην ηλικία των 80, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα μπορούσαν να δουν έως και 3,5 χρόνια επιπλέον ζωής, μεταβαίνοντας σε διατροφικές συνήθειες μεσογειακού τύπου.

Σχετικές δημοσιεύσεις