400 πυροσβέστες έδωσαν όλη νύχτα μάχη με την πύρινη λαίλαπα μέχρι να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί τι προκάλεσε την πυρκαγιά στον εμβληματικό καθεδρικό ναό της Παναγίας του Παρισιού. Στην οροφή του γοτθικού ναού του 12ου μ.Χ. αιώνα, που χτίστηκε σε δύο αιώνες και καταστράφηκε τόσο γρήγορα, είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα σκαλωσιές για εργασίες καθαρισμού.
Ο πρώτος συναγερμός για φωτιά στην Παναγία των Παρισίων σήμανε γύρω στις 18:20 τοπική ώρα, αλλά δεν εντοπίστηκε κάτι ύποπτο μέχρι τις 18:43 που σήμανε ο δεύτερος, όταν ξεπήδησαν οι πρώτες φλόγες και μέσα σε λίγα λεπτά εξαπλώθηκαν ταχύτατα.
Απ’ όσα είναι γνωστά ως τώρα φαίνεται ότι η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων ξεκίνησε από μια απ’ αυτές τις σκαλωσιές. Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη για τα αίτια, εικάζεται ότι από κάποια εργασία συγκόλλησης στην ξύλινη στέγη ξεκίνησε η φωτιά -λόγος για τον οποίο ανακρίνονται οι εργαζόμενοι πέντε εταιρειών, που είχαν αναλάβει τη συντήρηση του μνημείου-, αλλά από τα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής μπορεί να δοθεί μια εξήγηση για την ταχύτητα εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Ένας καθοριστικός παράγοντας είναι τα διάφορα υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένη η Παναγία των Παρισίων, όπως αναφέρει το Business Insider. Μπαίνοντας κανείς στη Νοτρ Νταμ αντικρίζει έναν πέτρινο θόλο και δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει ότι ο θόλος αυτός θα μπορούσε να αρπάξει εύκολα φωτιά. Πάνω από το θόλο αυτό, όμως, στο χώρο μέχρι την οροφή του ναού βρίσκονται 1.300 ξύλινα υποστηρίγματα -ολόκληροι κορμοί βαλανιδιάς- και οι Γάλλοι αποκαλούν τον χώρο αυτό “ forêt”, δηλαδή «δάσος».
Η στέγη της Παναγίας των Παρισίων κατασκευασμένη από ξύλα και μολύβδινες πλάκες
Σ’ αυτό το ξύλινο ικρίωμα στηρίζεται η μήκους άνω των εκατό μέτρων μολύβδινη οροφή της Παναγίας των Παρισίων. Το μολύβι λιώνει σε θερμοκρασίες γύρω στους 300 βαθμούς Κελσίου και είναι εύφλεκτο. Κι ο συνδυασμός ξύλου και μολύβδου αναζωπύρωνε την πυρκαγιά με τις φλόγες να κατατρώγουν ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους. Δεν πρόλαβε να περάσει μία ώρα αφότου ξέσπασε η φωτιά και το χαρακτηριστικό βέλος του καθεδρικού κατέρρευσε, ακολουθούμενο αργότερα από ουσιαστικά όλη τη στέγη, αλλά ευτυχώς διασώθηκαν τα δύο κωδωνοστάσια -ορόσημά του.
«Τα κτίρια κατά την περίοδο του Μεσαίωνα κατασκευάζονταν ως επί το πλείστον κατά τρόπο που η φωτιά να μην μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα από την οροφή στο υπόλοιπο κτίσμα», εξηγεί η Λίζα Ράιλι, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. «Κατά τον Μεσαίωνα πίστευαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιούν πέτρινους θόλους για να σταματούν τις πυρκαγιές».
Αλλά και τα κωδωνοστάσια της Παναγίας των Παρισίων είναι κατασκευασμένα από πέτρα και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να γίνουν εύκολα παρανάλωμα του πυρός. Ωστόσο, εκείνο που έσωσε τον καθεδρικό από την ολοκληρωτική καταστροφή ήταν η τάχιστη επέμβαση της Πυροσβεστικής, όπως συμφωνούν οι ειδικοί.
Εντοπίστηκαν «ευάλωτα σημεία» στη δομή της Παναγίας των Παρισίων
Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.
«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (…) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους. «Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί» και το οποίο οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.
πηγή iefimerida.gr
Φωτογραφία: ΑΡ/Christophe Ena