Σαμαριά: Αποφασίστηκε η έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού

Το θέμα της ασφαλούς λειτουργίας και επισκεψιμότητας του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς απασχόλησε σήμερα στο Ηράκλειο, τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη που είχε οργανώσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, λόγω της έναρξης λειτουργίας του Δρυμού η οποία αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η Συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές των Χανίων προσκάλεσε εκπροσώπους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να συζητηθούν τυχόν αποτρεπτικοί παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφαλή επίσκεψη του φυσικού οικοσυστήματος της Σαμαριάς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά στην κατάσταση η οποία επικρατεί μέσα στο δρυμό,  σύμφωνα με τους δασολόγους της Διεύθυνσης Χανίων οι οποίοι διενέργησαν αυτοψία τις προηγούμενες ημέρες. Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και τη δεδομένη κατάσταση μέσα στο φαράγγι, οι πανεπιστημιακοί Λέκκας και Μανούτσογλου αναφέρθηκαν κυρίως στο βαθμό επικινδυνότητας, βάσει γεωλογικών φαινομένων και φέρουσας ικανότητας (επισκεπτών) του Δρυμού, παρουσιάζοντας μια σειρά από απαραίτητα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν.
έλος, έπειτα από συζήτηση που έγινε και στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με τα απαραίτητα τεχνικά έργα που ήδη υλοποιούνται ώστε να επιτραπεί  η πρόσβαση των επισκεπτών έως την είσοδο του δρυμού, δόθηκε ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του δρυμού η 10η Μαΐου. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η ημερομηνία αυτή ενδέχεται να αλλάξει εφόσον οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν έως τότε, με αποτέλεσμα να μην επιτραπεί η ολοκλήρωση των τεχνικών έργων εντός αλλά και έως την είσοδο του δρυμού.

Σχετικές δημοσιεύσεις