Υπ.Εργασίας: Χρηματοδότηση ΕΦΚΑ για 13η σύνταξη

η χρηματοδότηση –επιχορήγηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας, με υπογραφή του Γ. Βρούτση για τη… χορήγηση της 13ης σύνταξης σε συνταξιούχους για το έτος 2019!

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:

«Εγκρίνουμε τη διάθεση ποσού ύψους εκατόν εβδομήντα τριών χιλιάδων εξακοσίων σαράντα εννέα ευρώ (173.649,00€) σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισμού Εξόδων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Οικονομικού Έτους 2019 Ειδικός Φορέας 1033-203-0000000 και λογαριασμό ΑΛΕ 2310501002, καθώς και την έκδοση ισόποσου χρηματικού εντάλματος στο όνομα του ΕΦΚΑ με ΑΦΜ 997072577 για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε συνταξιούχους για το έτος 2019, σύμφωνα με τη συνημμένη κατάσταση».

Προφανώς, το συγκεκριμένο ποσό αφορά μια μικρή ομάδα δικαιούχων ή υπόλοιπα καταβολής.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, έχει εκφραστεί επισήμως η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη 13η σύνταξη για το 2020 ενώ μέσα στο μήνα ετοιμάζεται να δώσει το Κοινωνικό Μέρισμα στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης σε πρόσφατη συνέντευξή του, σε ερώτηση αν θα δώσει την 13η σύνταξη η ΝΔ είπε: «Θα πάμε σε κάτι άλλο, θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων».
Μάλιστα, ο Ν. Μηταράκης χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη προεκλογικό μέρισμα, παρότι με νόμο έχει μόνιμο χαρακτήρα: «Το 2019 αυτό που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κοινωνικό μέρισμα. Προεκλογικά μπορείς να ονομάσεις ότι θέλεις όπως θέλεις», είπε.

Είχε προηγηθεί, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» και ερωτώμενος αν θα επαναληφθεί η καταβολή της και το 2020 όπως έγινε το 2019, απάντησε, στέλνοντας σαφές μήνυμα, ότι το κονδύλι των 908 εκατ. ευρώ, που κόστισε η 13η σύνταξη «θα χρησιμοποιηθεί όλο για τους συνταξιούχους με τρόπο που θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας στους επόμενους μήνες. Τα χρήματα υπάρχου

Είναι σαφές ότι 13η σύνταξη δεν πρόκειται να ξαναδοθεί και η κατάργησή της θα ενταχθεί στο πλαίσιο των επικείμενων  ευρύτερων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.

Πιθανότατα δε, το αντίστοιχο ποσό θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί, πως επειδή η καταβολή 13ης σύνταξης είναι νομοθετημένη – ψηφίστηκε και από τη ΝΔ- και δεν πρόκειται για έκτακτο μέτρο πρέπει να καταργηθεί με νέα διάταξη.

Σχετικές δημοσιεύσεις