Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας παρέλαβαν τους 13 ομήρους που απελευθέρωσε η Χαμάς

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας (Σιν Μπετ) παρέλαβαν τους 13 Ισραηλινούς ομήρους που αφέθηκαν νωρίτερα ελεύθεροι από την Χαμάς, δήλωσε μια πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών.Το Ισραήλ έδωσε δε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 13 Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα. Στον κατάλογο των ομήρων περιλαμβάνονται 4 παιδιά και 6 ηλικιωμένες γυναίκες. 

Νωρίτερα δύο πηγές που πρόσκεινται στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς επιβεβαίωσαν ότι όμηροι που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου παραδόθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να επιστρέψουν στο Ισραήλ.   

Ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές

Τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι – 24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές – απελευθερώθηκαν σήμερα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη.

Η 23χρονη Μάλακ Σαλμάν είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της, επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε σήμερα στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει», είπε στο AFP η μητέρα της, συμπληρώνοντας ότι η 23χρονη «είναι αδύναμη, επειδή δεν έχει φάει από χθες».

Οι ισραηλινές αρχές είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.

Ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε 24 ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε 24 ομήρους που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Ένας αριθμός Ταϊλανδών πολιτών απελευθερώθηκε εκτός της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και μεταφέρεται εκτός της Γάζας μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό, συμπλήρωσε ο Μαχίντ αλ Ανσάρι σε ανάρτησή του στο X.

Ο Ερυθρός Σταυρός λέει πως ξεκινάει μια πολυήμερη επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα και Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι ομάδες του ξεκίνησαν μια πολυήμερη επιχείρηση με στόχο να διευκολύνουν την απελευθέρωση και μεταφορά των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και των Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Ο βαθύς πόνος τον οποίο νιώθουν οι συγγενείς που είχαν χωριστεί από τους αγαπημένους τους είναι απερίγραπτος. Αισθανόμαστε ανακούφιση που ορισμένοι εξ αυτών θα ξανασμίξουν έπειτα από μακρά αγωνία», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

«Εδώ και μισή ώρα, οι όμηροι παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, που θα τους οδηγήσει στους Αιγύπτιους» μέσω του συνοριακού σταθμού της Ράφα, κατόπιν στους Ισραηλινούς, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εξ αυτών των πηγών.

Οι Ισραηλινοί όμηροι «παραδόθηκαν στην αιγυπτιακή πλευρά», συμπλήρωσε η πηγή.

Επιπλέον, μια πηγή στις τάξεις της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ, επιβεβαίωσε την πληροφορία ενός δημοσιογράφου του AFP.

«Οι Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ διεξήγαγαν την επιχείρηση (…), πρόκειται για την πρώτη ομάδα βάσει της συμφωνίας».

Επιπλέον, μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ισλαμιστική οργάνωση απελευθέρωσε «επίσης Ταϊλανδούς» πολίτες σήμερα, επιπροσθέτως των Ισραηλινών ομήρων, παρουσιάζοντας αυτές τις απελευθερώσεις ως μια «χειρονομία».

Οι Ταϊλανδέζοι όμηροι δεν αναφέρονταν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο πλευρές αποφάσισαν να απελευθερώσουν 50 ομήρους με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατουμένους, ωστόσο ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως 12 εξ αυτών «απελευθερώθηκαν».

Σχετικές δημοσιεύσεις