Άγγελος Σικελιανός

Αλαφροΐσκιωτος

Ο Άγγελος Σικελιανός γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1884, τελευταίο παιδί από τα πέντε της οικογένειας του Ιωάννη και της Χαρίκλειας Σικελιανού. Το όνομά του θα αποδειχτεί «προφητικό»: κουβαλάει από πολύ νωρίς μέσα του την αίσθηση του προορισμού, της αποστολής.Το 1943 απήγγειλε το ποίημα Ηχήστε οι σάλπιγγες κατά τη διάρκεια της κηδείας του Κωστή Παλαμά. Το 1946 προτάθηκε δυο φορές από την Εταιρεία Ελλήνων λογοτεχνών για το βραβείο Νόμπελ, τη δεύτερη από κοινού με τον Καζαντζάκη, και μαζί με τον τελευταίο προσφώνησαν τον Πωλ Ελυάρ στην τιμητική υποδοχή του στην Αθήνα

Παρακολουθώντας την καλλιτεχνική κίνηση της Αθήνας γνωρίζει και συναναστρέφεται, αυτός και οι αδερφές του, την σημαντική χορεύτρια Isadora Duncan και την οικογένειά της, κατά τη διάρκεια παραστάσεων που δίνει η Duncan στην Αθήνα το 1903. Καρπός αυτής της συναναστροφής θα είναι, όχι μόνο ο γάμος της αδελφής του Πηνελόπης με τον αδερφό της Isadora ―Raymond―, αλλά και η γνωριμία του ίδιου με τη βαθύπλουτη Αμερικανίδα Eva Palmer το 1906.

Η Palmer περιγράφοντας το πρώτο βράδυ της γνωριμίας τους αναφέρει με υπερηφάνεια: «τον αναγνώρισα αυτό το βράδυ όπως τον γνωρίζω σήμερα ― και δε σάλεψα ποτέ από τη βεβαιότητα ότι άκουα προφητικά λόγια, και για την Ελλάδα, και για τον κόσμο ολόκληρο.» (Μπουρναζάκης, 2006: 35). Αυτή η «αναγνώριση» θα σημαδέψει το πνευματικό κομμάτι της γνωριμίας τους. Τον Σεπτέμβριο του 1907 παντρεύονται στην Αμερική.

Ο Σεφέρης τον αποκάλεσε «Άρχοντα της λαλιάς μας». ο Παλαμάς τον θεωρούσε περισσότερο φιλόσοφο παρά ποιητή. Ο Άγγελος Σικελιανός ήταν 5 φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να το αποκτήσει. Με τον πληθωρικό του λόγο και τον ιδιαίτερο λυρισμό, ο ποιητής κατεβάζει στη γη τις αιώνιες ιδέες.

Προς το τέλος της ζωής του πάλευε με τη φτώχεια και τις αρρώστιες. Στις 4 Ιουνίου 1951 από λάθος της οικιακής βοηθού του αντί για το φάρμακό του ήπιε απολυμαντικό, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα στα αναπνευστικά του όργανα. Στις 19 Ιουνίου 1951 άφησε την τελευταία του πνοή στην κλινική «Η Παμμακάριστος» της Αθήνας.

Σχετικές δημοσιεύσεις