Άλλον έναν χρόνο θα διαρκέσουν οι εργασίες στο Σέιχ Σου

Συνεχίζονται οι εργασίες για την καταπολέμηση του φλοιοφάγου εντόμου στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης. Σήμερα εξακολουθούν να εργάζονται 35 δασεργάτες ενώ οι εργασίες θα διαρκέσουν έναν ακόμη χρόνο, τουλάχιστον. Παράλληλα δρομολογήθηκε η μίσθωση θρυμματιστικού μηχανήματος για την ασφαλή διαχείριση των υπολειμμάτων ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς ενώ προγραμματίζονται δράσεις συνέχισης της καλλιέργειας του δάσους, κατασκευής συρμάτινης περίφραξης της περιφερειακής οδού και τοποθέτησης ολοκληρωμένης σήμανσης δρόμων και μονοπατιών για λόγους αντιπυρικής προστασίας. Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Ιωάννης Σάββας, με αφορμή τον θόρυβο που, όπως επισημαίνει, δημιουργείται εκ νέου για το θέμα.

«Κάποιοι κάνουν μόνο θόρυβο! Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο αντί γι΄αυτό να προσφέρουν τη βοήθεια που τους ζητείται σε τεχνικά μέσα. Καλώ για ακόμη μια φορά τους δήμους του συγκροτήματος να βοηθήσουν με φορτωτές, φορτηγά και ανθρώπινο δυναμικό στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων της κοπής για τα οποία δυστυχώς, δεν υπήρχε ενδιαφέρον από ιδιώτες. Η Δημόσια Διοίκηση σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να λειτουργεί ενιαία και προς όφελος των πολιτών. Κανείς δεν δικαιούται να αφίσταται των υποχρεώσεων του και να μετατρέπεται σε δημόσιο κατήγορο» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Εξάλλου ο κ. Σάββας γνωστοποιεί ότι από την άνοιξη του 2019 εγκρίθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2020 οι υλοτομικές εργασίες σε 10 τμήματα του δάσους τα οποία δεν είχαν καεί το 1997, κινήθηκε η ίδια διαδικασία για ακόμη τρία τμήματα του δάσους, έγιναν καλλιεργητικές υλοτομίες, σε έκταση συνολικού εμβαδού 2.252 στρεμμάτων και ασφαλής διαχείριση των υπολειμμάτων υλοτομίας σε έκταση συνολικού εμβαδού 950 στρεμμάτων.

Διευκρινίζει, ότι από τις καλλιεργητικές υλοτομίες προέκυψαν υπολείμματα κωνοφόρων με διάμετρο μεγαλύτερη των δύο εκατοστών. Ωστόσο η δημοπρασία για τη διαχείρισή τους έγινε το Μάρτιο του 2020 και κηρύχθηκε άγονη ενώ κανένας Δήμος δεν απάντησε στο αίτημα του δασαρχείου Θεσσαλονίκης για συνδρομή τους με μηχανικά μέσα και προσωπικό με σκοπό την εκδάσωση των υπολειμμάτων. Για τον λόγο αυτό, όπως τονίζει, δρομολογήθηκε η απευθείας ανάθεση μίσθωσης θρυμματιστικού με το ποσό των 23.000 ευρώ που απέμειναν από την αρχική χρηματοδότηση των παρεμβάσεων με 500.000 ευτώ. Το ποσό, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δεν επαρκεί για τον θρυμματισμό όλων των υπολειμμάτων, γι αυτό προγραμματίζονται και άλλες ενέργειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται και δράσεις αναδάσωσης ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σχετικές δημοσιεύσεις