Άνοιξε πιλοτικά ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας για διέλευση τουριστών

Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και προβλέπει τη διέλευση τουριστών και επισκεπτών από τους συνοριακούς σταθμούς του Προμαχώνα και της Νυμφαίας.

Ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας παρέμενε κλειστός όλους τους προηγούμενους μήνες για τους επισκέπτες των ιδιωτικής χρήσης επιβατικών αυτοκίνητων και μόνο επαγγελματικά φορτηγά αυτοκίνητα μπορούσαν να περάσουν ελεύθερα. Από σήμερα, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, άνοιξε πιλοτικά ο συνοριακός σταθμός και για τους επισκέπτες των ΙΧ αυτοκίνητων.

Όπως αναφέρεσαι στο σχετικό ΦΕΚ, η είσοδος των τουριστών- επισκεπτών επιτρέπεται «υπό την προϋπόθεση αρνητικής διάγνωσης των εισερχομένων προσώπων σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, προσκόμισης της σχετικής βεβαίωσης, καθώς και αρνητικής ανίχνευσής τους μετά από την υποβολή τους σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) που θα διενεργούνται στα σύνορα».

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού ΑΜΘ Θανάσης Τσώνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι το πιλοτικό άνοιγμα του συνοριακού φυλακίου της Νυμφαίας σημαίνει ότι τα δεδομένα θα εξετάζονται κάθε εβδομάδα, οπότε και θα εκδίδεται νέα ΚΥΑ και ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα αυστηρού ελέγχου όσων εισέρχονται στη χώρα προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και επιπλέον να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς που πραγματικά είναι το πρόβλημα».

Ο κ. Τσώνης δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι εισακούστηκαν από την πολιτική ηγεσία οι παρεμβάσεις της Αντιπεριφέρειας Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών από τις χώρες της Βαλκανικής -και όχι μόνο- διακινούνται μέσω της Νυμφαίας. «Νομίζω ότι η εφαρμογή των μέτρων που ορίζει το ΦΕΚ θα βοηθήσει στην ασφαλή μετακίνηση όσων θέλουν να εισέλθουν στη χώρα μας. Αυτό που έγινε σήμερα είναι ένα crash test για το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 14 Μαΐου, οπότε αναμένεται το συνολικό άνοιγμα του τουρισμού. Τη Μεγάλη Δευτέρα, που θα εκδοθεί η νέα ΚΥΑ, θα μπορέσουμε να ξέρουμε όλα τα δεδομένα που θα υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας», ανέφερε χαρακτηριστιά.

Οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις για είσοδο στη χώρα από τη Νυμφαία αφορούν και τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα για τους πολίτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τους ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Στην ίδια ΚΥΑ γίνεται σαφές ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη χώρα μας, είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), με τα πλήρη στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη χώρα μας.

Τόσο στον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα όσο και της Νυμφαίας υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που διενεργεί rapid test στο σύνολο σχεδόν των επιβατών που διέρχονται από εκεί και επιθυμούν να περάσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι ώρες εισόδου στη χώρα από τους δυο μεθοριακούς σταθμούς για τα ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα είναι από τις 07:00 έως τις 23.00, οπότε και λειτουργούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Σχετικές δημοσιεύσεις