Άρθρο Τάσου Χατζηβασιλείου στο Liberal: Τι σημαίνει η απόφαση της Βουλής των ΗΠΑ για επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα;

Η τροπολογία για επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας για τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Βέβαια, η ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα γίνει και νόμος του αμερικανικού κράτους. Σίγουρα, έχουμε μια πολύ θετική κίνηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ακολούθως, όμως, πρέπει να περιμένουμε την εκδοχή της Γερουσίας έτσι ώστε να δούμε ποιο θα είναι το τελικό κείμενο που θα σταλεί από το Κογκρέσο προς το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Η τροπολογία αποτελεί αναντίρρητα μια πολύ θετική εξέλιξη. 

Πρώτον, αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει ειδικό βάρος στα νομοθετικά σώματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Δείχνει, λοιπόν, ότι έχουμε ισχυρή παρουσία. Το Hellenic Caucus πλέον έχει ισχυρό αποτύπωμα. Ουσιαστικά, αυξάνεται ο αριθμός των Αμερικανών αξιωματούχων που ασπάζονται την λογική του Μενέντεζ.

Επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη παρουσία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Η τροπολογία έρχεται σε συνέχεια της σοφής επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναβαθμίσει γεωπολιτικά την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Ο Έβρος έχει γίνει εναλλακτικό πέρασμα για τις συμμαχικές  δυνάμεις από το Αιγαίο προς τη Μαύρη Θάλασσα και αντιστρόφως, γεγονός που σηματοδοτεί τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της πατρίδας μας.

Και, φυσικά, η προώθηση αυτής της τροπολογίας δείχνει ότι η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, προεξάρχοντος του HALC και του Έντι Ζεμενίδη, έχει πλέον αυξημένη επιρροή στα αμερικανικά πολιτικά δρώμενα.

Τέλος, η έμφαση που δίνει η τροπολογία για αύξηση του αποτυπώματος των ΗΠΑ στα ελληνικά νησιά, έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή. Η τροπολογία πιέζει ξεκάθαρα την Άγκυρα, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα ότι οι τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι εντελώς αβάσιμες και έωλες.

Συμπερασματικά, με τη συγκεκριμένη τροπολογία φαίνεται ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Αμερική είναι περισσότερο αναβαθμισμένη από ποτέ.

* Ο Τάσος Χατζηβασιλείου είναι διεθνολόγος, διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας και βουλευτής Σερρών με τη Νέα Δημοκρατία.

https://www.liberal.gr/amyna-diplomatia/ti-simainei-i-apofasi-tis-boylis-ton-ipa-gia-nees-baseis-se-ellinika-nisia

Σχετικές δημοσιεύσεις