Έδεσε τα μαλλιά της σε κότσο και μετά την πυροβόλησαν 6 φορές

Έδεσε τα μαλλιά της σε κότσο και μετά την πυροβόλησαν.

Η Hadis Najafi, μια 20χρονη γυναίκα που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τις δυνάμεις ασφαλείας του ιρανικού καθεστώτος, έχει γίνει σύμβολο της τραγωδίας, της έκρηξης οργής και της πολυήμερης επανάστασης των γυναικών που κατεβαίνουν σε πανεθνικές διαδηλώσεις στο Ιράν από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Η Hadis ήταν μια κοπέλα όπως εσύ. Και αυτή η απλή κίνηση, του να πιάσεις τα μαλλιά σου κοτσίδα, να τη σφίξεις καλά και να συνεχίσεις όσα κάνεις, είναι μια κίνηση που κάνουμε δεκάδες φορές καθημερινά, σε όλη μας τη ζωή. Καμιά μας όμως δε φαντάζεται όταν πέφτει με τα μούτρα σε όσα έχει να αντιμετωπίσει γύρω της πως μπορεί να βρεθεί νεκρή.

Η Hadis ήταν σαν εμάς. Τραγουδούσε στην κάμερα, έβγαζε selfies, χαιρόταν τη θάλασσα, φορούσε φαρδιές μεγάλες φούτερ όπως εμείς, και καρώ πουκάμισα. Η Hadis είναι εμείς.

Η οικογένεια και οι φίλοι της 20χρονη Χαντίς την αποχαίρετησαν πριν από λίγες ώρες σε μια συγκλονιστική αλλά λιτή κηδεία με λουλούδια μπροστά σε μια κορνίζα με την φωτογραφία της νεαρής κοπέλας με τον θρήνο να είναι βουβός.

«Αυτή είναι η κηδεία της 20χρονης #HadisNajafi, η οποία έπεσε νεκρή στο δρόμο από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των διαδηλωτών. Η Χαντίς ήταν ένα καλόκαρδο κορίτσι και αγαπούσε τον χορό. Διαδήλωνε κατά του βάναυσου θανάτου της #MahsaAmini. Το έγκλημά τους: ήθελαν ελευθερία» έγραψε η Ιρανή δημοσιογράφος Μασίχ Αλινετζάντ, αναρτώντας το σχετικό βίντεο.

Σχετικές δημοσιεύσεις