Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία την ερχόμενη Κυριακή στη ΔΕΘ

Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα αποθέματα αίματος, που έχουν μειωθεί κατά πολύ την περίοδο της πανδημίας, διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Αντιπεριφέρειας Υγείας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η ΔΕΘ HELEXPO A.E.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, τα αποθέματα αίματος έχουν φτάσει σε οριακά επίπεδα με αποτέλεσμα να αναβάλλονται ή να ματαιώνονται αρκετές μεταγγίσεις ασθενών (θαλασσαιμικοί, πολυμεταγγιζόμενοι, καρκινοπαθείς κ.ά.). Ειδικά για τα παιδιά και τους ενήλικες με μεσογειακή αναιμία, τα προβλήματα είναι ακόμα πιο εμφανή, καθώς καθημερινά γίνονται αναβολές μεταγγίσεων ή δίνονται μικρότερες ποσότητες αίματος από την κανονική. Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας γενικότερα έχουν δοκιμαστεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και έχουν απευθύνει αρκετές φορές έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες για την ενίσχυση των μειωμένων αποθεμάτων αίματος.

Η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, απέναντι από την ΧΑΝΘ. Για τη διεξαγωγή της θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα (θερμομέτρηση, χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας, τήρηση των αποστάσεων, τηλεφωνικά ραντεβού στα τηλέφωνα: 2313 330802-804, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού).

Για να δώσει κάποιος αίμα χρειάζεται να είναι 18-65 ετών, να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία, να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες, να αναφέρει τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνει στο γιατρό της αιμοδοσίας και εάν έχει κάνει τατουάζ, να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Σχετικές δημοσιεύσεις