Έκτακτη Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Πρόσθετοι πόροι για τους αγρότες μας

Στα βασικά σημεία των αποφάσεων για τους αγρότες, περιλαμβάνονται:

  • Τροποποιήσεις για το έτος 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ήδη από το 2020.
    • Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μία παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες, για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν.
  • Ξεκινά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας βαθύς και στρατηγικός διάλογος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και για τους σημαντικούς περιορισμούς που αυτή επιβάλει στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για την πράσινη μετάβαση.
    • Το 1/3 του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με το πώς οι Ευρωπαίοι αγρότες, και κατά συνέπεια οι Έλληνες αγρότες, είναι εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τα οποία πρέπει να συζητηθούν.
  • Από το Ταμείο Αλληλεγγύης, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, καταφέραμε και αποσπάσαμε κάποιους πρόσθετους πόρους για αποζημιώσεις οι οποίες αφορούν τις ζημιές οι οποίες έγιναν στη Θεσσαλία.
    • Η μεγάλη πλειονότητα των ποσών για τις αγροτικές αποζημιώσεις θα προέρχονται πάντα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εκταμιευθεί παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε ενισχύσεις σε αγρότες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ζημιών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Το ποσό αυτό είναι το διπλάσιο από το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές που πλήρωσαν οι αγρότες για να ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών μέσω του ΕΛΓΑ.

Πετύχαμε ως κυβέρνηση να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας με σημαντικούς πρόσθετους πόρους”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός

Σχετικές δημοσιεύσεις