Έλατο – ένα δέντρο πολλαπλώς χρήσιμο – για την υγεία μας

Τα έλατα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του οικοσυστήματος. Πρώτον, προστατεύουν τα εδάφη από τη διάβρωση. Εν συνεχεία χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο αλλά και ως τροφή από αρκετά είδη άγριων ζώων και πτηνών. Παράδειγμα, όταν βρίσκεται κοντά σε λίμνες ή ποτάμια οι κάστορες κατασκευάζουν φράγματα χρησιμοποιώντας αυτό το δέντρο. Τα ελάφια, οι τάρανδοι και οι άλκες βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τα έλατα και τρέφονται από το ρετσίνι του ελάτου. Επίσης, οι σκίουροι και πολλά είδη πουλιών βρίσκουν προστασία στα κλαδιά του. Διάφορα μικρά ζωάκια, πτηνά και έντομα τρέφονται από τους σπόρους και το φλοιό του.

Η ρητίνη του ελάτου έχει αντισηπτικές και ανακουφιστικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην πρακτική ιατρική. Εφαρμόστηκε παραδοσιακά για επούλωση πληγών, σταμάτημα αιμορραγίας και για αποφυγή μολύνσεων. Ορισμένοι τη χρησιμοποιούν και στα ροφήματα διότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για το έλκος στομάχου, την αρθρίτιδα, ρευματισμούς και μυϊκούς πόνους, αν εφαρμοστεί σαν έμπλαστρο.

Το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τις βελόνες του έλατου έχει καταπραϋντικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και ανακουφίζει τους πνεύμονες και γενικά όλο το αναπνευστικό σύστημα (σε περιπτώσεις βήχα, άσθμα, βρογχίτιδα κ.τ.λ.). Μειώνει επίσης την πίεση και το στρες. Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της αυτοσυγκέντρωσης, την τόνωση και την καλή διάθεση καθώς έχει πολύ ωραίο γλυκό άρωμα. Αν αραιωθεί σε λάδι χρησιμοποιείται και για μασάζ, διότι είναι αναζωογονητικό.Το ελατοβάλσαμο είναι ένα είδος ελάτου που συναντάται στη Βόρεια Αμερική (Καναδάς) και σε κάποιες περιοχής της Κεντρικής Αμερικής (ΗΠΑ). Είναι δημοφιλές Χριστουγεννιάτικο δέντρο  αλλά εκτός από αυτό έχει και άλλες ιδιότητες. Η ρητίνη του συγκεκριμένου ελάτου χρησιμοποιείται για την παραγωγή του Καναδικού Βάλσαμου, το οποίο χρησιμοποιείται αφενός ως κόλλα για εξαρτήματα, μηχανήματα ή γυαλιά, αφετέρου για φαρμακευτική χρήση, όπως για κρυολογήματα ή πονόλαιμο. Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται και ως αποσμητικό χώρου, θυμίαμα, απωθητικό τρωκτικών  καθώς και σε  κεριά και σαπούνια.

Το μέλι από έλατο είναι σπάνιο αλλά και εξαιρετικά υγιεινό. Συλλέγεται από την ρητίνη στον κορμό του ελάτου, είναι παχύρρευστο, έχει σκούρο χρώμα και χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, που σημαίνει ότι δεν είναι πολύ γλυκό μέλι. Το συγκεκριμένο μέλι έχει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Από παλιά οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν διάφορα μέρη του έλατου (κορμό, βελόνες, κώνους, βλαστούς, ρητίνη) για την παραγωγή φαρμάκων. Όπως αναφερθήκαμε και προηγουμένως τα χρησιμοποιούν για το κρυολόγημα, την γρίπη, το βήχα, τη βρογχίτιδα, τις φλεγμονές, τον πονόλαιμο, τον πόνο στις αρθρώσεις κ.α. Το αφέψημα μπορεί να βοηθήσει σε κρυολογήματα και το αιθέριο έλαιο έλατου μπορεί να ανακουφίσει πόνους του θώρακα και αναπνευστικά προβλήματα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην επούλωση από τις πληγές. Θεωρείται μη ερεθιστικό, μη αλλεργικό, μη τοξικό αλλά όπως για κάθε φάρμακο ή έλαιο έτσι και γι’ αυτό, πρέπει προηγουμένως να συμβουλευτείτε ιατρό,  ειδικά σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Πηγή: flowmagazine.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις