Έργο-φόρος τιμής του Μπάνκσι στο βρετανικό ΕΣΥ πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ

Ένας πίνακας του Βρετανού καλλιτέχνη του δρόμου Μπάνκσι που αποτίνει φόρο τιμής στους νοσηλευτές πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο αντί 16,75 εκατομμυρίων στερλινών (19,45 εκατομμύρια ευρώ), ποσό ρεκόρ για πώληση σε δημοπρασία και για έργο του καλλιτέχνη, το οποίο θα δοθεί στο εθνικό σύστημα υγείας.

Το ασπρόμαυρο έργο τέχνης, με τίτλο “Game Changer” (Αλλαγή παιχνιδιού), του οποίου η αρχική αξία εκτιμάτο μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατομμυρίων στερλινών (2,9 εκατομμύρια ευρώ), κατακυρώθηκε τελικά στον οίκο Christie’s σε τετραπλάσια τιμή, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ του Μπάνσκι για το έργο τέχνης ”Κοινοβούλιο Πιθήκων” που πωλήθηκε το 2019 αντί 9,9 εκατομμυρίων στερλινών (11,5 εκατομμύρια ευρώ με την τρέχουσα τιμή).

Ο πίνακας δείχνει ένα μικρό αγόρι να σηκώνει μια νοσοκόμα-κούκλα, με το χέρι τεντωμένο και φορώντας κάπα, ενώ παραδοσιακοί υπερήρωες όπως ο Μπάτμαν ή ο Σπάιντερμαν βρίσκονται στον καλάθι των αχρήστων.

Το έργο που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαουθάμπτον, αποτίνει φόρο τιμής στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) στον αγώνα τους κατά της πανδημίας COVID-19.

Στη δημοπρασία του Christie’s που μεταδόθηκε ζωντανά, ο πίνακας κατακυρώθηκε όταν η τιμή ήταν 14,4 εκατομμύρια στερλίνες. Οι πρόσθετες χρεώσεις του έδωσαν την τελική τιμή των 16,758 εκατ. στερλινών, ένα παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης σε δημοπρασία για τον Μπάνκσι, σύμφωνα με τον Christie’s.

Ο οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε ότι τα έσοδα προορίζονται για την “υποστήριξη της υγείας του προσωπικού και των ασθενών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σαουθάμπτον”. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που οι Βρετανοί κλείνουν έναν χρόνο από τότε που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε η χώρα να μπει στην πρώτη της καραντίνα. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στη μνήμη των 126.000 και πλέον ανθρώπων που από τότε έχασαν τη ζωή τους από τον ιό.

Σχετικές δημοσιεύσεις