Έρχεται το τέλος των χειροκίνητων κιβωτίων;

Μια νέα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας στον Καναδά, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι τα νέα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας θα επιταχύνουν τις διαδικασίες «εξαφάνισης» των χειροκίνητων κιβωτίων.

Ένας ακόμη λόγος είναι φυσικά ο πολλαπλασιασμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Εάν δε στη νέα αυτή τάση της αυτοκινητοβιομηχανίας προσθέσουμε και τα υβριδικά μοντέλα όπως επίσης και τα plug-in hybrid, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι δυστυχώς, οι μέρες των χειροκίνητων κιβωτίων ταχυτήτων, μετρούν αντίστροφα.

Στην παρούσα φάση βέβαια, είμαστε τυχεροί, διότι πολλοί κατασκευαστές «κρατούν» ακόμα τις Θερμοπύλες αλλά για πόσο ακόμα, είναι το ερώτημα. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα υποστηρίζει η έρευνα, τα χειροκίνητα σασμάν θα παραμείνουν στη ζωή όσο το επιτρέπουν τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας. Όταν πλέον τα εν λόγω συστήματα (όπως αυτόματης πέδησης κ.α.) γίνουν πιο πολύπλοκα (συνεργαστούν με αυτόνομη οδήγηση) και απαραίτητα σε κάθε σύγχρονη «κατασκευή», τότε τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων, θα εκλείψουν.

Ο.. αφανισμός, των χειροκίνητων κιβωτίων δεν είναι βέβαια ευθύνη μονάχα των σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας ούτε των ηλεκτρικών-υβριδικών-plug in hybrid οχημάτων. Τεράστια ευθύνη έχουμε και εμείς, οι σύγχρονοι οδηγοί. Για παράδειγμα, περισσότεροι από τους μισούς αγοραστές νέων οχημάτων επιλέγουν το μοντέλο της αρεσκείας τους με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων! Υπάρχουν αγορές παγκοσμίως που τα αυτοκίνητα που εφοδιάζονται με χειροκίνητα κιβώτια καταλαμβάνουν μόλις το 6,4% του συνόλου των πωλήσεων.

Όπως αναγφέρει το drive.gr ο Jörg Trampler, υψηλόβαθμο στέλεχος της ZF στη Βόρεια Αμερική, θεωρεί σίγουρο ότι και για λόγους κόστους, οι κατασκευαστές θα ψηφίσουν δαγκωτό, το αυτόματο σασμάν. «Θα μπορούσε να εξελίξουμε ένα τύπου χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων ακόμα και για υβριδικά μοντέλα αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν σίγουρα και χρονοβόρο και υψηλού κόστους πρότζεκτ» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «η ζήτηση από κατασκευαστές αλλά και καταναλωτές για χειροκίνητα κιβώτια, μονάχα τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί κατά 17,1%».

Με πιο απλά λόγια, ζούμε τις τελευταίες ημέρες και των χειροκίνητων κιβωτίων..

Σχετικές δημοσιεύσεις