«Έχουν λεφτά για πολέμους, αλλά δεν μπορούν να ταΐσουν τους φτωχούς»

Θαυμαστής του αδικοχαμένου Tupac Shakur. Οι στίχοι του ήταν πάντα βγαλμένοι μέσα από την πραγματικότητα, όσο σκληρή κι αν ήταν αυτή.

Μίλησε για αλλαγή, μίλησε για τα γκέτο, τον ρατσισμό. Και τους πολέμους. Ήταν ένας τέτοιος που του στέρησε τη ζωή, ο λεγόμενος «πόλεμος της χιπ χοπ».

Ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια και ένα από τα αγαπημένα ήταν το «Keep Ya Head Up» που κυκλοφόρησε στις 28 Οκτωβρίου του 1993. Οι ΗΠΑ τότε είχαν βγει μόλις από τον Ψυχρό Πόλεμο και τον Πόλεμο του Κόλπου. Στους δρόμους της μαινόταν ένας άλλος πόλεμος, εκείνος των συμμοριών και των ναρκωτικών.

Οι στίχοι του τραγουδιού, αισιόδοξοι. Μας προτρέπουν να κρατήσουμε το κεφάλι ψηλά, γιατί τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Αυτό είναι που πάντοτε μας κρατάει όρθιους. Η ελπίδα για την επόμενη ημέρα.

Αυτό λέει το ρεφραίν. Από χθες και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένας άλλος στίχος μου έχει καρφωθεί στο μυαλό από το ίδιο τραγούδι. Εκείνος που λέει «They got money for wars, but can’t feed the poor», δηλαδή «Έχουν λεφτά για πολέμους, αλλά δεν μπορούν να ταΐσουν τους φτωχούς».

Οι πόλεμοι δεν γίνονται ποτέ για τους φτωχούς. Γίνονται για τους πλούσιους ώστε να γίνουν πλουσιότεροι. Είναι μια επένδυση. Αν οι πλούσιοι βοηθήσουν τους φτωχούς, δεν θα κερδίσουν τίποτα χειροπιαστό. Οπότε πάντα θα έχουν λεφτά για πολέμους. Για να τα κάνουν περισσότερα.

Την ίδια στιγμή βέβαια, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Και είναι εκείνοι που θα πολεμήσουν. Γιατί σε αντίθεση με τους ενορχηστρωτές των πολέμων, αυτοί έχουν ακόμα ιδανικά.

Πιο κάτω, ο στίχος λέει «Είπαν πως δεν υπάρχει ελπίδα για τους νέους, και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον… αλλά παρόλο που είμαστε κουρασμένοι, πρέπει να κρατάμε το κεφάλι ψηλά».

Ο πόλεμος δεν έδωσε ποτέ απαντήσεις σε τίποτα. Προκαλεί πόνο, δυστυχία, εφιάλτες, απώλειες ανθρώπων. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ούτε γιατί ξεκινούν, ούτε τις συνέπειές τους. Κρατώντας πάντα το κεφάλι ψηλά, για να μπορούμε να συνεχίζουμε να ελπίζουμε.

Σχετικές δημοσιεύσεις