Αίγυπτος – Στο φως εργαστήρια μουμιοποίησης ανθρώπων και ιερών ζώων

Εργαστήρια που μουμιοποιούσαν ανθρώπους και ιερά ζώα, καθώς και δύο άγνωστοι ως σήμερα τάφοι, ανακαλύφθηκαν στον τελευταίο γύρο ανασκαφών στη νεκρόπολη της Σακάρα έξω από την Αίγυπτο.

Τα δύο μεγάλα εργαστήρια μουμιοποίησης χρονολογούνται στην 30ή δυναστεία (380-343 π.Χ) και την περίοδο των Πτολεμαίων (305-30 π.Χ), δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μοσταφά Ουαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

Στους δύο χώρους βρέθηκαν πέτρινες κλίνες όπου ακουμπούσαν τα πτώματα, πήλινα αγγεία για την αποθήκευση οργάνων και άλλα εργαλεία ταρίχευσης, είπε.

(Στα ευρήματα περιλαμβάνεται μια ξύλινη σαρκοφάγος με πολύχρωμη διακόσμηση (Reuters))

Βρέθηκαν επίσης υφάσματα για μούμιες και ποσότητες νάτρου (ένυδρου ανθρακικού νατρίου), ενός βασικού συστατικού της μουμιοποίησης.

Τα ευρήματα βρέθηκαν έπειτα από πολύμηνη ανασκαφή κοντά το ιερό της θεάς Μπαστέτ, όπου ανακαλύφθηκαν το 2009 και οι περίφημες κατακόμβες με χιλιάδες μουμιοποιημένες γάτες.

2

(Πέτρινη κλίνη για τους νεκρούς σε ένα από τα εργαστήρια (Reuters))

Οι ανασκαφές στη Σακάρα, περίπου 30 χιλιόμετρα από το Κάιρο, έφεραν επίσης στο φως δύο μικρούς τάφους 4.400 και 3.400 ετών. Ανήκαν σε δύο ιερείς, τον Νε Χεσούτ Μπα της πέμπτης δυναστείας του Παλαιού Βασιλείου και τον Μεν Χεμπέρ της 18ης δυναστείας αντίστοιχα.

Ο τάφος του Νε Χεσούτ Μπα έκρυβε τοιχογραφίες με σκηνές της καθημερινότητας, ενώ οι τοιχογραφίες στον δεύτερο τάφο περιείχαν σκηνές «που δείχνουν τους νεκρούς σε διάφορες στάσεις» ανέφερε το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων.

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται στο μεταξύ να εγκαινιάσει το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας έξω από το Κάιρο, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε πέρυσι.

Σχετικές δημοσιεύσεις