Αγριολούλουδο, που θεωρούνταν εξαφανισμένο για 36 χρόνια, ανακαλύφθηκε στον Ισημερινό

Ένα σπάνιο πορτοκαλί αγριολούλουδο που θεωρούνταν εξαφανισμένο για 36 χρόνια ανακαλύφθηκε ξανά στη Νότια Αμερική.

Το αγριολούλουδο Gasteranthus extinctus βρέθηκε από βιολόγους στους πρόποδες των βουνών των Άνδεων και σε δασικά υπολείμματα στην περιοχή Centinela του Ισημερινού.

Η εκτεταμένη αποψίλωση των δασών στον δυτικό Ισημερινό κατά τα τέλη του 20ου αιώνα οδήγησε στην εξαφάνιση φυτών συμπεριλαμβανομένου του Gasteranthus extinctus – ο λόγος που οι επιστήμονες του έδωσαν αυτό το όνομα.

Παρά τις αναφορές ότι πάνω από το 97% των δασών στη μισή δυτική πλευρά του Ισημερινού έχουν καταστραφεί ή μετατραπεί σε γεωργική γη, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της κορυφογραμμής Centinela, οι ερευνητές άρχισαν τις αναζητήσεις το περασμένο καλοκαίρι, για να δουν εάν είχαν απομείνει κομμάτια δάσους και να ψάξουν είδη που είχαν ζήσει εκεί. 

Μέσα σε λίγες ημέρες, βρέθηκε το λουλούδι, είπε ο Dawson White, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Μουσείο Field στο Σικάγο. «Ήταν απόλυτη χαρά γιατί το Gasteranthus extinctus είναι σύμβολο αυτών των μοναδικών δασών», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το CNN.

Η ομάδα συνέλεξε με προσοχή δείγματα για να επιβεβαιώσει αργότερα το DNA του φυτού, το οποίο ήταν διασκορπισμένο σε συστάδες στα μικρά τμήματα του εναπομείναντος δάσους.

Η ερευνητική ομάδα τώρα συνεργάζεται με οικολόγους του Ισημερινού για να προστατεύσει ορισμένα από τα εναπομείναντα θραύσματα όπου ζουν τα λουλούδια στην περιοχή Centinelan.

Σχετικές δημοσιεύσεις