Αγόρασε σκίτσο για 25 ευρώ – Αποδείχτηκε αυθεντικό αριστούργημα αξίας 42 εκατ. ευρώ!

Ένας άντρας αγόρασε ένα σκίτσο για περίπου 25 ευρώ, αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν ένα αυθεντικό έργο τέχνης, με τους εκτιμητές να αναφέρουν ότι θα μπορούσε να αξίζει περίπου 43 εκατ. ευρώ.

Ένας άντρας έγινε πολυεκατομμυριούχος κατά λάθος όταν αγόρασε ένα ταπεινό σκίτσο σε μπαζάρ για μόλις περίπου 25 ευρώ), που αποδείχτηκε ότι πρόκειται για αυθεντικό έργο τέχνης που αξίζει περί 43 εκατ. ευρώ περίπου.

Ό άντρας – επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος – είδε το σκίτσο μιας μητέρας με το μωρό της και γοητεύτηκε.

Ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκε ότι πρόκειται για ένα αυθεντικό έργο τέχνης κάποιας αξίας, αν και έφερε τα αρχικά A.D., με τα οποία συνήθιζε να υπογράφει τα έργα του ο διάσημος Γερμανός ζωγράφος Άλμπερχτ Ντίρερ, όπως αναφέρει το περιοδικό Smithsonian Magazine.

Πλέον το σκίτσο εκτιμήθηκε από ειδικούς και ακαδημαϊκούς, που συμφωνούν ότι πρόκειται για αυθεντικό έργο του Γερμανού ζωγράφου, τοποθετώντας την αξία του στα 50 εκατομμύρια δολάρια ή περίπου 37 εκατ. ευρώ.

Το σκίτσο πωλήθηκε το 2016 στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, από την οικογένεια του μακαρίτη αρχιτέκτονα Ζαν Πολ Καρλιάν και προηγουμένως είχε περάσει από γενιά σε γενιά.«Ήταν μια απίστευτη στιγμή όταν είδα τον Ντίρερ. Ήταν είτε η καλύτερη απάτη που είχα δει ποτέ είτε ένα αριστούργημα» σχολίασε ο Κλίφορντ Σόρερ, συλλέκτης έργων τέχνης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τελικά η αυθεντικότητα του έργου τέχνης επιβεβαιώθηκε από δυο λεπτομέρειες.

Τα αρχικά του ζωγράφου είχαν φτιαχτεί με το ίδιο μελάνι που είχε σχεδιαστεί το σκίτσο και το χαρτί του έργου έφερε υδατογράφημα που υπάρχει σε περισσότερα από 200 φύλλα χαρτιού που ο καλλιτέχνης είχε χρησιμοποιήσει για τις δημιουργίες του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Άλμπερχτ Ντίρερ ήταν Γερμανός ζωγράφος από την εποχή της Αναγέννησης, που έγινε πασίγνωστος στην Ευρώπη ήδη από την ηλικία των 20 ετών, χάρη στις αριστουργηματικές ξυλογραφίες του.

Βρισκόταν σε επαφή με τους σπουδαιότερους Ιταλούς ζωγράφους της εποχής του, συμπεριλαμβανομένων των Ραφαέλ, Τζιοβάνι Μπελίνι και Λεονάρντο Ντα Βίντσι και από το 1512 πάτρωνάς του ήτα ο Αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός ο Α’.

Σχετικές δημοσιεύσεις