Ακάρ – Κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκδίδει NAVTEX που δεν χρησιμοποιεί

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για έκδοση Navtex «τις οποίες δεν έχει χρησιμοποιήσει».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, σε δηλώσεις του προς Τούρκους δημοσιογράφους, πρόσθεσε πως «είμαστε προσεκτικοί και αποφεύγουμε οιαδήποτε στάση και κίνηση δυνάμενη να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Ο Ακάρ, ερωτώμενος για τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως «δεν κάνουν τίποτα πέραν των τεχνικών και επιστημονικών μελετών».

Επιστρέφοντας στην Αγκυρα από το Βερολίνο, ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει οι συναντήσεις για αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Ελλάδας προκειμένου να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. «Εχουν υπάρξει μέχρι στιγμής 8 συναντήσεις. Αναμένουμε τη συνέχιση αυτών των συναντήσεων», ανέφερε.

Ακάρ: Περιμένουμε πιο παραγωγικές συναντήσεις με την Ελλάδα
«Αναμένουμε από τη γείτονά μας Ελλάδα, να επιδείξει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτό το ζήτημα», εκτιμώντας ότι «αυτές οι συναντήσεις θα είναι πιο παραγωγικές την προσεχή περίοδο» συνέχισε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Ακάρ είπε επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν συμβουλευτικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν επίσης εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουμε ξεκινήσει ήδη».

«Δύο εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και μία πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα», είπε και πρόσθεσε πως για την επόμενη συνάντηση «έχουμε πει στους συνομιλητές μας ότι έχουμε προετοιμαστεί να είμαστε οικοδεσπότες. Αναμένουμε από τους έλληνες γείτονές μας να έρθουν στην Αγκυρα για τη συνέχιση των συναντήσεων».

«Διατηρώντας τον διάλογο με αυτές τις συναντήσεις, ελπίζουμε στην εύρεση πολιτικών, ειρηνικών λύσεων στα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «είμαστε πολύ πρόθυμοι για αυτό».

«Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι να προβούμε στις απαραίτητες συνεισφορές για την επίλυση αυτών των προβλημάτων», ανέφερε.

Σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις που έγιναν από την Ευρώπη και ιδιαίτερα από τη Γερμανία για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, ο τούρκος υπουργός υποστήριξε πως «ως Τουρκία, όταν εξετάζετε όλες τις δραστηριότητες που κάνουμε, δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τις τεχνικές και επιστημονικές μελέτες που έκαναν τα ερευνητικά μας σκάφη».

Ακάρ: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί λίγες από τις NAVTEX που εκδίδει

Οσον αφορά τις δραστηριότητες της Ελλάδας, ειδικά με τις NAVTEX, ο τούρκος υπουργός είπε πως «η γείτονάς μας, η Ελλάδα, έχει εκδώσει πολλές NAVTEX, αλλά χρησιμοποιεί πολύ λίγες εξ αυτών». Υποστήριξε ότι «ακόμη και σε αυτά τα θέματα, είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι, προσεκτικοί και αποφεύγουμε οιαδήποτε στάση και κίνηση δυνάμενη να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Αλλά, πρόσθεσε, «από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία έχουμε δικαίωμα. Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι παρακολουθούμε αυτά τα ζητήματα».

Οσον αφορά την συνάντηση με την υπουργό Αμυνας της Γερμανίας, σημείωσε πως «υποστηρίζουν την επίλυση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με κάποιον τρόπο και ότι θα βοηθήσουν σε αυτό το θέμα».

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν τέθηκαν τα ζητήματα συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας στην αμυντική βιομηχανία κατά τη συνάντησή του με τη γερμανίδα ομόλογό του, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τη Γερμανία για διάφορα οπλικά συστήματα, εξοπλισμό και ανταλλακτικά που χρειάζονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Υπ’ αυτήν την έννοια, αναμένουμε θετικές εξελίξεις την προσεχή περίοδο».

Σχετικές δημοσιεύσεις