Ακρόπολη και Λευκός Πύργος στα λευκά – Όταν οι πόλεις παραδόθηκαν στα χιόνια

Όταν χιονίζει στις πόλεις, είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από τις συνηθισμένες εικόνες της καθημερινότητας – τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσουν οι δυσκολίες στην μετακίνηση!

Έτσι και οι δο πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όταν, σπάνια, ζουν τις μέρες στα λευκά, πάντα υπάρχει κάποιος να το καταγράψει! 

Πάμε στο Δεκέμβριο του 1988 στη Θεσσαλονίκη. Το ύψος του χιονιού στην πόλη ξεπερνούσε για πρώτη φορά σε κάποια σημεία τα 80 εκατοστά. H Θεσσαλονίκη έζησε μια παγοθύελλα που θυμούνται όλοι! Τον Ιανουάριο του 2017 στη Θεσσαλονίκη χιόνισε για τα καλά και μάλιστα ήταν και ο πρώτος μετά από πολλά χρόνια που κράτησε τόσες μέρες, δημιουργώντας πολλά προβλήματα  στην πόλη, ακινητοποιώντας τη σε πολλά σημεία, αλλά ταυτόχρονα προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα.

Οι χιονοπτώσεις ήταν ανέκαθεν για τους Αθηναίους μια μεγάλη αιτία χαράς όπως φαίνεται και στα παλιά ρεπορτάζ! Το 1934, όταν στα μέσα Φεβρουαρίου η Αθήνα είχε σκεπαστεί από το χιόνι πολλές εφημερίδες της εποχής κάλυψαν το θέμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό – μάλιστα ήταν και η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στην πρωτεύουσα, δηλαδή οι -10,4 βαθμοί Κελσίου.

Πέτρος Πουλίδης για την Καθημερινή

Και πέρυσι, το Φεβρουάριο του 21, όταν η Αθήνα παραδόθηκε στο χιόνι, και η Ακρόπολη έχει ντυθεί στα λευκά όπως και άλλα ιστορικά κτίρια της Αθήνας, δηλαδή το Ζάππειο, η Βουλή και η Αρχαία Αγορά, δεν υπήρξε γωνιά της πόλης που δεν αιχμαλωτίστηκε σε ένα έστω κλικ.

Σχετικές δημοσιεύσεις