Ανακαλύφθηκε άγνωστο οικοσύστημα σε βάθος 500 μέτρων στον Ινδικό Ωκεανό

Το πόσο λίγο γνωρίζουμε τους κόσμους που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού της Γης επιβεβαιώνει η ανακάλυψη που έγινε από την ερευνητική αποστολή Nekton Maldives Mission στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται εξερευνήσεις στον Ινδικό Ωκεανό με χρήση διαφόρων ειδών υποβρυχίων εξερεύνησης.

Σε βάθος 500 μέτρων σε μια θαλάσσια περιοχή στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μαλδίβων εντοπίστηκε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα οικοσύστημα. Το οικοσύστημα αυτό ονομάστηκε «The Trapping Zone» και η ύπαρξη του προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες αφού βρίσκεται στη μέση μιας μεγάλης θαλάσσιας έκτασης που θεωρείται αφιλόξενη για τη ζωή και οι ειδικοί την χαρακτηρίζουν «πολύ μεγάλη θαλάσσια έρημος». Για αυτό τον λόγο τα μέλη της αποστολής χαρακτηρίζουν το οικοσύστημα αυτό ως μια «όαση της ζωής».

Σε αυτή την θαλάσσια όαση υπάρχουν μεγάλες ποσότητες κριλ (ζωοπλαγκτόν) την ύπαρξη του οποίου εντοπίζουν διαφόρων ειδών μικρότεροι και μεγαλύτεροι θηρευτές και σπεύδουν εκεί για να τραφούν. Οι ερευνητές εντόπισαν εκεί την παρουσία πεινασμένων καρχαριών οι οποίοι δεν συνηθίζουν να κινούνται για αναζήτηση τροφής σε τόσο μεγάλα βάθη. https://www.youtube.com/embed/w0kw5LkSzbE

Η θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκονται οι Μαλδίβες είχε εξερευνηθεί σε βάθη μέχρι 30 μέτρα από την επιφάνεια του νερού και δεν γνωρίζουμε τίποτε για το τι υπάρχει πιο κάτω. Οργανώθηκε αυτή η ερευνητική αποστολή αφού θεωρήθηκε πολύ πιθανό αν όχι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πολλοί θαλάσσιοι «θησαυροί» κρυμμένοι σε μεγαλύτερα βάθη της περιοχής. Το οικοσύστημα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης του Satho Rahaa, ενός υποθαλάσσιου όρους ύψους 1,500 μέτρων.

Σχετικές δημοσιεύσεις