Ανακαλύφθηκε ο πρώτος δράκος της Γης

Στη μυθολογία πολλών πολιτισμών υπάρχουν αναφορές σε διαφόρων ειδών και μορφών ιπτάμενα τέρατα που έλαβαν τον χαρακτηρισμό του «δράκου». Τα τελευταία χρόνια με τη συμβολή δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών και ταινιών φαντασίας όπως το Game of Thrones οι δράκοι εισήλθαν δυναμικά στην ποπ κουλτούρα.

Ερευνητές του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γαλλίας με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Journal of Vertebrate Paleontology» παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησαν σε απολιθώματα ενός αρχαίου ζώου τα οποία ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1907 αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε επιτευχθεί η ταυτοποίηση τους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές το ζώο αυτό ήταν ένα ερπετό μήκους μόλις δέκα εκατοστών το οποίο διέθετε μια «πτυσσόμενη» μεμβράνη στο σώμα του η οποία όταν αναπτυσσόταν σε πλήρες μέγεθος μετατρεπόταν σε ένα είδος πτερυγίων που επέτρεπαν στο ερπετό να πραγματοποιήσει μεγάλα άλματα που έμοιαζαν με κανονικές πτήσεις.

Το είδος που έλαβε την ονομασία Coelurosauravus elivensis ζούσε πριν από περίπου 260 εκατ. έτη στην αφρικανική ήπειρο και ο πιο ολοκληρωμένος σκελετός του βρέθηκε στη Μαδαγασκάρη. Είχε μήκος μόλις δέκα εκατοστών και σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ένα «δρακόμορφο» ον που αποτελεί το αρχαιότερο ιπτάμενο ερπετό που γνωρίζουμε. Το ζώο αυτό πραγματοποιούσε τις πτήσεις του για να μετακινηθεί από το ένα δέντρο στο άλλο ώστε να μην χρειάζεται να κινηθεί στο έδαφος και να κινδυνεύει από τους θηρευτές.

Σχετικές δημοσιεύσεις