Ανταρκτική – «Ακραία κατάσταση» – Ο θαλάσσιος πάγος φτάνει σε ιστορικό χαμηλό

Η έκταση των θαλάσσιων πάγων γύρω από την Ανταρκτική έχει φθάσει σε ιστορικό χαμηλό, με τους επιστήμονες να αναφέρουν ότι δεν έχουν ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν μια τόσο ακραία κατάσταση.  

Η έκταση των πάγων αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο πριν από το τέλος της φετινής καλοκαιρινής περιόδου τήξης. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης στο λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική είναι γνωστός ήδη από το 1979.

Οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής ποικίλλουν χρόνο με τον χρόνο, γεγονός που έχει καταστήσει δυσκολότερο για τους επιστήμονες να διαπιστώσουν την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.  

Ωστόσο, οι «αξιοσημείωτες» απώλειες των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής τα τελευταία έξι χρόνια δείχνουν ότι τα επίπεδα ρεκόρ της υπερθέρμανσης που σημειώνονται πλέον στον ωκεανό και οι σχετικές αλλαγές στα καιρικά πρότυπα, μπορεί να σημαίνουν ότι η κλιματική κρίση είναι έκδηλη. 

Τα κλιματικά μοντέλα έδειχναν ήδη από το 2014 ότι το γιγαντιαίο στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής, γνωστό ως WAIS, αναμενόταν να καταρρεύσει λόγω των επιπέδων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που είχαν ήδη παρατηρηθεί. 

Η αυξανόμενη απώλεια των θαλάσσιων πάγων εκθέτει τα στρώματα πάγου και τους παγετώνες σε κύματα, τα οποία με τη σειρά τους το λιώσιμό τους, προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Πρόσφατη μελέτη εκτιμά ότι το WAIS θα οδηγούνταν σε σταδιακή κατάρρευση με αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μόλις 1 βαθμό Κελσίου, σημείο που έχει ήδη ξεπεραστεί. 

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ μια τόσο ακραία κατάσταση χωρίς πάγο» στην Ανταρκτική λένε οι επιστήμονες

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ μια τόσο ακραία κατάσταση χωρίς πάγο εδώ», δήλωσε ο καθηγητής Karsten Gohl του Κέντρου Helmholtz για την Πολική και Θαλάσσια Έρευνα στο Ινστιτούτο Alfred Wegener της Γερμανίας, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την περιοχή το 1994. 

«Η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, ίση περίπου σε μέγεθος με την Γερμανία, δεν έχει καθόλου πάγο πια. Είναι ανησυχητικό να αναλογιστεί κανείς πόσο γρήγορα έχει συντελεστεί αυτή η αλλαγή», δήλωσε ο Gohl, ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται στο ερευνητικό σκάφος Polarstern στην Ανταρκτική. 

Ο καθηγητής Christian Haas, επίσης από το Κέντρο Helmholtz, δήλωσε πως «Η ραγδαία μείωση των θαλάσσιων πάγων τα τελευταία έξι χρόνια είναι αρκετά σημαντική, δεδομένου ότι η παγοκάλυψη δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου τα προηγούμενα 35 χρόνια». 

Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στις ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι σημειώθηκε νέο χαμηλό ρεκόρ. Είπαν ότι η έκταση των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής μειώθηκε σε 1,91 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα στις 13 Φεβρουαρίου, χαμηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2022. 

Οι θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν το καλοκαίρι πριν αρχίσουν να αυξάνονται ξανά με την έλευση του φθινοπώρου.  

Γερμανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι το «σημαντικό λιώσιμο των πάγων» θα μπορούσε να οφείλεται σε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του αέρα στα δυτικά και ανατολικά της Ανταρκτικής, οι οποίες ήταν περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. 

Επιπλέον, υπήρξαν ισχυροί δυτικοί άνεμοι, οι οποίοι αυξάνουν την υποχώρηση των θαλάσσιων πάγων. Το αποτέλεσμα είναι «το εντατικότερο λιώσιμο των παγοκρηπίδων, μια ουσιαστική πτυχή της μελλοντικής παγκόσμιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας», ανέφεραν οι ερευνητές. 

Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν επίσης δραματικές αλλαγές στην Ανταρκτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το βελγικό ερευνητικό σκάφος Belgica παγιδεύτηκε σε τεράστιο παγόβουνο για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από 125 χρόνια, στην ίδια ακριβώς περιοχή όπου το σκάφος Polarstern πλέει τώρα σε εντελώςελεύθερα από πάγο νερά. 

«Η αλλαγή που είδαμε φέτος είναι δραματική. Παρόλο που εξετάζω αυτά τα μεταβαλλόμενα συστήματα εδώ και μερικές δεκαετίες, έμεινα έκπληκτος από αυτό που είδα», δήλωσε ο καθηγητής Carlos Moffat, από το Πανεπιστήμιο του Delaware των ΗΠΑ, που επέστρεψε πρόσφατα από ερευνητική κρουαζιέρα στον Νότιο Ωκεανό.

Σχετικές δημοσιεύσεις