Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων – Περιορισμοί στις μετακινήσεις

Ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάσχεση του ιού και βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα ανέφερε  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανακοίνωσε πως από την Πέμπτη 19/3/2020 απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με τη συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων , με κύρωση διοικητικού προστίμου 1000 ευρώ ανα πρόσωπο, ανεξαρτήτων τυχόν άλλων ευθυνών ιδίως ποινικών . Αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε,  θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων . Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση,  ότι οι πολίτες πρέπει να μένουν στο σπίτι ώστε να αποφύγουν στο μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Η κυκλοφορία εκτός οικείας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και για  συγκεκριμένους λόγους.

Αποδεκτές εξαιρέσεις υπάρχουν αποκλειστικά για την μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων , μετάβαση σε ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, μετάβαση στην τράπεζα, μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων , κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά  ή ανά δύο άτομα, τηρώντας απαρέγκλιτα την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρων και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Οι επιχειρήσεις , τόνισε, οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας και όπου αυτό δεν είναι δυνατό να λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων, Απηύθυνε ιδιαίτερη σύσταση στις εταιρίες τηλεφωνικής ενημέρωσης για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Κάθε υπουργείο, είπε,  έχει εκπονήσει το δικό του σχέδιο έκτακτης κατάστασης ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με τις απολύτως απαραίτητες υπηρεσίες, εφόσον κριθεί τις επόμενες ημέρες .Αναφέρθηκε στην ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με πρόσθετες δυνάμεις  και την ένταξη σε αυτό των εργαζομένων στα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς που δεν λειτουργούν,  για να συνδράμουν στην στήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Η μάχη εναντίον του κορονοιού, υπογράμμισε ο κ. Χαρδιαλιάς,  είναι διαρκής, μας αφορά  όλους, συμβάλουμε όλοι στην αντιμετώπιση της πανδημίας ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα. Επανέλαβε την σύσταση «μένουμε σπίτι μας», τονίζοντας ότι «η εξάπλωση ή όχι του ιού είναι δική μας υπόθεση , το δικό μας στοίχημα ευθύνης, συνέπειας, πειθαρχίας. Μένουμε σήμερα σπίτι και σύντομα επιστρέφουμε στην κανονικότητα .

Σ. Τσιόδρας: Υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα για το φάρμακο κατά του κορονοϊού – Στις 2 με 3 χιλιάδες υπολογίζονται τα κρούσματα στην Ελλάδα

Στις 2 με 3 χιλιάδες υπολογίζονται, με βάση μαθηματικά μοντέλα, τα κρούσματα στην Ελλάδα όπως είπε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.   

   Αναφερόμενος στα υπόλοιπα στοιχεία της επιδημίας στην Ελλάδα είπε ότι έχουν γίνει ήδη 6 χιλιάδες τεστ από τα οποία έχουν βρεθεί 418 άτομα θετικά στον κορονοϊό, εκ των οποίων 31 είναι σημερινά, από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 64 αφορούν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, και 79 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ 13 είναι διασωληνωμένοι.   

   Όλοι οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που ο μέσος όρος ηλικίας τους κυμαίνεται στα 70 έτη, λαμβάνουν ειδικό κοκτέιλ αντιικών και άλλων φαρμάκων.   

   Αναφερόμενος στη θεραπεία των ασθενών που νοσούν βαριά ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, στην Ελλάδα εφαρμόζουμε, όσον αφορά τη θεραπεία, και κάποια από τα μοντέλα της Γαλλίας, που όπως φάνηκε σε πρόσφατη μελέτη οδήγησαν σε αρνητικοποίηση το 96% των ασθενών που την ακολούθησε.   

   Καλά νέα είχε και από την Κίνα όπου, όπως ανέφερε, υπάρχει θεραπεία με χρήση νέου φαρμάκου, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση στον ιό εντός τεσσάρων ημέρων από τη λήψη του.   

   Όσον αφορά τα τεστ ανίχνευσης του ιού και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και από επιστολές άλλων επιστημόνων προς την επιτροπή, που υποστηρίζουν ότι είναι απειροελάχιστα τα τεστ που γίνονται και ότι ο έλεγχος δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτές οι «δραματικές επιστολές είναι fake news» και τους κάλεσε «να μην διασπείρουν λάθος μηνύματα και προκαλούν επιδημία φόβου και πανικού».   

   Επανέλαβε ότι οι κύριοι στόχοι του ελέγχου εστιάζουν στους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα και εξήγησε ότι η πορεία της νόσου παρακολουθείται επαρκώς με δύο τρόπους και με τα κριτήρια που έχουν θέσει οι διεθνείς οργανισμοί. Ο ένας τρόπος αφορά δείγματα που λαμβάνονται από ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ και ο άλλος θα είναι δειγματοληπτικός στον γενικό πληθυσμό, καθώς οργανώνεται ο τρόπος υλοποίησή του τις επόμενες ημέρες. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι 500 συνεργεία θα επισκέπτονται κατ’ οίκον ύποπτα κρούσματα κορονοϊού προκειμένου να λαμβάνουν το απαραίτητο υλικό για να γίνουν οι εξετάσεις.    

   Ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος ότι σε λίγο καιρό οι αριθμοί δεν θα έχουν κανένα νόημα καθώς θα ανακοινώνονται μόνο τα σοβαρά κρούσματα και μόνο αυτά που χρειάζονται νοσηλεία.   

   Αναφορικά με τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή εργαστήρια είπε ότι αυτά μπορούν να συνεχίσουν να γίνουν, εφόσον τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, καθώς δεν θέλουμε να λειτουργήσουν οι εκεί έλεγχοι ως σημεία διασποράς του ιού, αφού κάποιος μπορεί να διασπείρει τον ιό ή να εκτεθεί σε αυτόν και να τον μεταφέρει στο σπίτι του.   

   Αναφορικά με το θέμα των τεστ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό είπε ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα για όλους που εμπίπτουν στα κριτήρια και θα τα χρειαστούν και αυτοί είναι ασθενείς που θα νοσηλευτούν, αλλά και επαγγελματίες υγείας.    

   Για μία ακόμα φορά ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι σημαντική η απομόνωση και η αποφυγή των συναθροίσεων καθώς αυτό παραμένει το πιο σημαντικό μέσο για την ελάττωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Συγκεκριμένα είπε ότι θα πρέπει να περιοριστούμε στις οικογενειακές επαφές και μόνο και όταν ρωτήθηκε για το εάν κάποιος υποπτεύεται ότι νοσεί ή νοσεί στο οικογενειακό περιβάλλον είπε ότι θα πρέπει να έχει το δικό του δωμάτιο ή δυνατόν ακόμα και τη δική του τουαλέτα. Εάν πρόκειται για άτομα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα τότε πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, και να αποφεύγει την επαφή με τους οικείους του.   

   Την αντίδραση του κ. Τσίοδρα προκάλεσε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η επόμενη Ιταλία απαντώντας λακωνικά: «Μου ζητάτε να γίνω προφήτης».

Β. Κοντοζαμάνης: 120 κρεβάτια ΜΕΘ για κορονοϊό

Στη μεγάλη προθυμία και άλλων ιδιωτών και εταιρειών να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Motor Oil και του Παπαστράτου, που ήδη δώρισαν από 50 αναπνευστήρες η κάθε μια για να εξοπλιστούν κρεβάτια ΜΕΘ για τον κορονοϊό αναφέρθηκε ο υφυπουργός υγείας Β.Κοντοζαμάνης στην απογευματινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Όπως τόνισε, «έχουμε δώσει λίστα αναγκών και είμαστε σε παρά πολύ καλό δρόμο. Είναι συγκινητική η ανταποκρίση και άλλων εταιρειών και ιδιωτών για να διασφαλίσουμε τα απαραίτητα υλικά»

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πόσα κρεβάτια ΜΕΘ για κορονοϊό είναι σήμερα έτοιμα στη χώρα, απάντησε: «Σήμερα έχουμε έτοιμα αποκλειστικά για τον κορονοϊό, 120 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και συνεχίζουμε».

Στόχος είναι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες, θα φτάσουμε όπου χρειαστεί, κατέληξε.

Σχετικές δημοσιεύσεις