Αποφασίζουν σήμερα οι επιστήμονες για τοπικά lockdown σε νησιά

“Συναγερμός” έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς στην τελική ευθεία για τον Δεκαπεντάγουστο, οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στα νησιά λόγω της τουριστικής κίνησης, αλλά και στα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα οποία γεμίζουν από κόσμο που επισκέπτεται τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και όπου παραδοσιακά στήνονται μεγάλα πανηγύρια στη γιορτή της Παναγίας…

Ο φόβος διασποράς εκτός της Αττικής και άλλων μεγάλων νομών και της μεταφοράς του ιού σε ειδικά σε ηλικιωμένους είναι μεγάλος. Η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για εμβολιασμό, έστω και με την πρώτη δόση, πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.

Τα μέτρα ενόψει Δεκαπεντάγουστου – Αποφάσεις για lockdown

Οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για εκρηκτικούς αριθμούς κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο.

Ίος, Πάρος, Μύκονος, Τήνος, Ρόδος, Ζάκυνθος είναι πολύ κοντά σε lockdown, ενώ σταθερά υψηλό είναι το ιικό φορτίο στην Κρήτη.

Στη σημερινή συνεδρίαση των Επιστημόνων θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στα νησιά μας, και ενδεχομένως να υπάρξουν εισηγήσεις για νέα, τοπικά lockdown, έτσι ώστε μέσα στην καρδιά του Αυγούστου να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Εκτός από τα lockdown σε τοπικό επίπεδο, αυξάνονται οι έλεγχοι σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση. ‘Ήδη ξεκίνησε η ενίσχυση των τμημάτων με αποστολή αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να επιβλέψουν την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοιού.

Ειδικοί έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς, ενώ η σύσταση προς τους πολίτες είναι να κάνουν διακοπές με την… κοινωνική τους φούσκα, με τους ανθρώπους δηλαδή με τους οποίους έχουν στενή, καθημερινή επαφή.

5 εκατ. εμβολιασμοί αλλά ο δρόμος είναι μακρύς

Μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός διαμηνύει η κυβέρνηση. Ανησυχία υπάρχει για τους πολίτες άνω των 55 ετών οι οποίοι εκτιμάται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό αλλά και για τα παιδιά και τους εφήβους.

Χθες, οι πλήρως εμβολιασμένοι έφτασαν τα 5 εκατομμύρια. Με ανάρτηση του στο twitter ο Πρωθυπουργός απηύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού, τους υγειονομικούς, τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε κάθε μία και κάθε έναν που συμβάλλει σε αυτή την μεγάλη εθνική προσπάθεια».

Όλοι οι ηλικίας 18 και άνω μπορούν αυτή τη στιγμή να κλείσουν άμεσα ραντεβού εμβολιασμού με όποιο εμβόλιο θέλουν.

Για τα παιδιά ηλικίας 15 έως 17 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού οι γονείς τους.

Για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών η πλατφόρμα εμβολιασμού θα ανοίξει την Παρασκευή

Για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας εκτιμάται ότι πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή το 83% των ενηλίκων.

Τώρα έχουμε περίπου 53% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Μαζί με τους νοσούντες, η ανοσία υπολογίζεται γύρω στο 65%.

Αν φτάσουμε στο 73-75% των εμβολιασμών θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και θα έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα εκτιμούν οι ειδικοί, ενώ αν μείνουμε στα ίδια επίπεδα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κορύφωση των κρουσμάτων τον Δεκαπεντάγουστο, και συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο.

Σχετικές δημοσιεύσεις