Από τη χρυσοφόρο άμμο του Εχεδώρου στα λάστιχα του Γαλλικού ποταμού

Λάστιχα, προφυλακτήρες και πλαστικά κρύβονται σήμερα στην άμμο του Γαλλικού ποταμού, στο ίδιο σημείο όπου πριν από χιλιάδες χρόνια οι αρχαίοι Μακεδόνες αναζητούσαν τα ψήγματα του χρυσού που κατέβαζε ο ίδιος ποταμός. Τότε, ωστόσο, είχε την ονομασία Εχέδωρος για να δηλώνει με σαφήνεια τα δώρα που είχε και έφερε στο πέρασμά του. 
    Τα σύγχρονα “ευρήματα” έφερε στο φως η άμπωτη των προηγούμενων ημερών καθώς τα νερά τραβήχτηκαν λόγω του παλιρροϊκού φαινομένου και αποκάλυψαν όλα όσα είχαν ρίξει ασυνείδητοι στο νερό εδώ και χρόνια. «Η άμπωτη μας αποκάλυψε έναν ακόμη σκουπιδότοπο στον πυθμένα της θάλασσας. Εκεί βρέθηκαν λάστιχα από τρακτέρ και αυτοκίνητα, προφυλακτήρες και πλαστικά, κομμάτια αυτοκινήτων και μπουκάλια νερού» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, με αφορμή τις εργασίες καθαρισμού που ξεκίνησαν σήμερα, σε μια έκταση τριών χιλιομέτρων κατά μήκος του παράκτιου μετώπου, μεταξύ των εκβολών του Γαλλικού ποταμού και της Λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου. 
    Ο ίδιος επισήμανε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και γίνεται αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός αύριο, προτού τα νερά καλύψουν και πάλι τον πυθμένα. Στην περιοχή βρίσκονται εκσκαφείς και ειδικά μηχανήματα που τραβούν τα ογκώδη λάστιχα από την άμμο. 
    Ο κ. Γιουτίκας, υπενθύμισε, ότι πέρσι, στις αρχές του καλοκαιριού, σε μια πολυήμερη επιχείρηση, με πολλές δυσκολίες, για τον καθαρισμό της ακτογραμμής και της θαλάσσιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου, απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 15 τόνοι κατεστραμμένων πλαστικών διχτυών και πάνω από 500 πλαστικά βαρέλια από το βυθό και τις ακτές ενώ όλα εστάλησαν για ανακύκλωση. Η επιχείρηση εκείνη δεν είχε ξαναγίνει τις τελευταίες δεκαετίες σε τέτοια έκταση και βάθος, από τη Χαλάστρα, τις εκβολές του Λουδία και το Δέλτα του ποταμού Αξιού, μέχρι την Πιερία, την παραλία των Αλυκών Κίτρους, αλλά και ανατολικά στη Μηχανιώνα.
    Ο ίδιος επισήμανε ότι επιδίωξη της Περιφέρειας είναι η επιχείρηση να επαναληφθεί και φέτος ενώ αυτή τη φορά θα οριοθετηθούν και σημεία για τη συγκέντρωση των κατεστραμμένων διχτυών από τις μυδοκαλλιέργειες, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να καταλήγουν στο βυθό του Θερμαϊκού.
    Στο μεταξύ, όπως είπε, στο δυτικό παράκτιο μέτωπο οι εργασίες απορρύπανσης και εξυγίανσης συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και η απομάκρυνση αποβλήτων στο Καλοχώρι, από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, βόρεια της Λιμνοθάλασσας σε έκταση 322 στρεμμάτων. Αυτή την περίοδο τα συνεργεία ενεργούν στην περιοχή των βυρσοδεψείων από όπου έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί 15 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων. 

Σχετικές δημοσιεύσεις