Αστυνομικοί κοντά σε ανθρώπους στα απομακρυσμένα χωριά

Όταν χτύπησε το κινητό τηλέφωνο της αστυνομικού της ΚΑΜ (Κινητής Αστυνομικής Μονάδας) Σερρών και από την άλλη άκρη της γραμμής έφτασε στα αυτιά της η φωνή μιας ηλικιωμένης γυναίκας, από ένα μικρό χωριό της περιοχής, ο νους της πήγε σε κάποια εξυπηρέτηση, με πλέον πιθανό να της πάει φάρμακα. «Σε πήρα παιδί μου για να έρθεις να ανταλλάξουμε καμιά κουβέντα έξω από την αυλή», της είπε.

Η 78χρονη ζει ολομόναχη στο χωριό Ορέσκεια, στους βόρειους πρόποδες των Κερδυλίων και τώρα με τον κορονοϊό είναι αναγκασμένη να παραμένει στο σπίτι, χωρίς καμία επαφή με τους ελάχιστους, επίσης ηλικιωμένους, συγχωριανούς της. Μιλάει συχνά στο τηλέφωνο με τα παιδιά της, που ζουν κι εργάζονται στη Σουηδία και την Αγγλία, αλλά καθώς ένιωσε την ανάγκη να δει από κοντά κάποιον, απευθύνθηκε στον άνθρωπο που αισθάνεται τούτες τις μέρες της αφόρητης μοναξιάς -λόγω εγκλεισμού- κοντά της, την αστυνομικό που όταν χρειαστεί βοήθεια, θα τρέξει πρώτη να την προσφέρει. Και αυτό έπραξε και τώρα, πήγε στο χωριό μόνο και μόνο για να πουν δυο κουβέντες. Δεν ήθελε τίποτα άλλο η ηλικιωμένη γυναίκα. Όσο για την αστυνομικό, (και) αυτό ήταν μέρος της δουλειάς της.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, αστυνόμος Α’ Πέτρος Τάνος, ο ρόλος των ΚΑΜ, που έχουν συσταθεί τα τελευταία χρόνια, είναι να πηγαίνουν κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά ώστε να εξυπηρετούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. «Κυρίως μιλάμε για ηλικιωμένους, αλλά όχι μόνο», σημειώνει και εξηγεί πως «η λογική ήταν να φτάσουμε εμείς κοντά στον πολίτη».

Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι ΚΑΜ, που είναι τριμελείς, έχουν να κάνουν, κατά κόρον, με επί τόπου αστυνομικές υπηρεσίες, όπως π.χ. θεώρηση γνήσιου υπογραφής. Τα δε δρομολόγια που εκτελούν είναι συγκεκριμένα και οι κάτοικοι των χωριών γνωρίζουν από πριν ακριβή μέρα και ώρα.

Η έλευση, ωστόσο, του κορονοϊού ήρθε να επεκτείνει τον κατάλογο δράσεων της μονάδας, που «έχει αναλάβει πλέον και να εξυπηρετεί ανθρώπους που δεν μπορούν π.χ. να πάνε στο φαρμακείο ή να πηγαίνει στους ηλικιωμένους δέματα με πράγματα από τα παιδιά τους, που ζουν στην πόλη», αναφέρει ο κ. Τάνος, εξηγώντας πως αυτή είναι μια ανάγκη που έχει προκύψει από την καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους και δεν είναι κάτι θεσμοθετημένο. Μάλιστα, οι κάτοικοι των χωριών που εξυπηρετούνται από τις ΚΑΜ της Κεντρικής Μακεδονίας καλούν απευθείας στα κινητά των αστυνομικών, με τις γιαγιάδες να τους «τρατάρουν» πίτες και γλυκά θέλοντας να τους ευχαριστήσουν για τη φροντίδα.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο ΚΑΜ στο Κιλκίς, μία στις Σέρρες και μία στη Χαλκιδική και η παρουσία τους σε απομακρύσμενες περιοχές -εκτός όλων των άλλων- υπενθυμίζει στους κατοίκους πως παρότι ζουν σε μικρές, απομακρυσμένες κοινωνίες, πρέπει και αυτοί να ακολουθούν τους περιορισμούς μετακίνησης.

Πάντως, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας φροντίζει με πληθώρα αναρτήσεων στη σελίδα της στο facebook να υπενθυμίζει καθημερινά σε όλους την ανάγκη να «μένουν σπίτι», επιστρατεύοντας πολλές φορές και το χιούμορ, όπως η ανάρτηση μιας εικόνας με μια χελώνα να περνά μπροστά από ένα περιπολικό και τη λεζάντα «Μένουμε όλοι (όλοι …όμως) στο σπίτι!», διανθισμένη με τα απαραίτητα emojis φυσικά!

Σχετικές δημοσιεύσεις