Αυξάνονται παγκοσμίως κρούσματα και θάνατοι από την πανδημία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9.860 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.320.093, δείχνουν σήμερα Παρασκευή τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα άλλοι 556 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 64.191 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.590 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 94 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Τουρκία έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 27.187 νεκρούς επί συνόλου 2.564.427 μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Χθες Πέμπτη άρχισε να χορηγείται η δεύτερη δόση του εμβολίου της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sinovac για τον νέο κορονοϊό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η εκστρατεία ανοσοποίησης άρχισε στην Τουρκία τη 14η Ιανουαρίου. Ως εδώ έχουν εμβολιαστεί 2.890.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

ΜΕΞΙΚΟ

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι 1.474 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 10.677 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 171.234 νεκρούς επί συνόλου 1.968.566 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Tο Μεξικό καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Κι αυτό ενώ στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας σημειώνουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.137 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 262.213 στο κράτος των Άνδεων.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 48 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τους 10.461 νεκρούς ως εδώ. Σύμφωνα με τις αρχές, άλλοι 4.713 θάνατοι θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.

Εν μέσω της αύξησης των μολύνσεων, η χώρα άρχισε να χορηγεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στο πλαίσιο της πιλοτικής φάσης της ανοσοποίησης για τον νέο κορονοϊό, που άρχισε την 21η Ιανουαρίου.

Εμβολιάζονται μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας. Η ανοσοποίηση αναμένεται να διευρυνθεί από τον Μάρτιο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δόσεων εμβολίων.

ΚΟΥΒΑ

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 850 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι τέσσερις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Καραϊβικής να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 253 νεκρούς επί συνόλου 35.772 μολύνσεων.

Για πρώτη φορά, εντοπίστηκαν πάνω από πεντακόσιες (επακριβώς 528) μολύνσεις στην Αβάνα, την πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας της Κούβας, σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το 80% των ασθενών που ανέρρωσαν συνεχίζει να παρουσιάζει μακρόχρονα συμπτώματα, κυρίως κόπωση και πονοκεφάλους. Πρόσθεσε ότι τα όργανα που επηρεάζονται περισσότερο από τη λοίμωξη είναι η καρδιά, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος. Παρότρυνε τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Η νήσος των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, που μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν η καλή μαθήτρια της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεχίζει να δυσκολεύεται να ελέγξει το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα.

ΚΙΝΑ

Στην ηπειρωτική Κίνα εντοπίστηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, από δύο την προηγουμένη, πάντως δεν διαπιστώθηκε καμία περίπτωση μόλυνσης στην κοινότητα καθώς άρχιζε η περίοδος των διακοπών επ’ ευκαιρία του εορτασμού του νέου σεληνιακού έτος, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν, τους οποίους το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 8, από 16 την προηγουμένη.

Η Κίνα βρέθηκε αντιμέτωπη με μείζονα αναζωπύρωση των μολύνσεων, αρχικά στην επαρχία Χεμπέι, που περιβάλλει την πρωτεύουσα, κατόπιν στις βορειοανατολικές επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Τζιλίν. Οι αρχές στις επαρχίες αυτές επέβαλαν lockdowns, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και προχώρησαν σε μαζικά τεστ για να ελέγξουν την κατάσταση.

Τα σημερινά στοιχεία μοιάζουν να επιβεβαιώνουν ότι το Πεκίνο έχει θέσει υπό έλεγχο το κύμα των μολύνσεων, αποτρέποντας το ενδεχόμενο νέας υγειονομικής κρίσης.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 820 ασθενείς με την COVID-19 (-59 από την προηγουμένη), οι 12 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (-1).

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται ως εδώ σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 89.748 μολύνσεων.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Οι νοτιοκορεάτικες υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη κατέγραψαν 403 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στην ασιατική χώρα να φθάνουν τους 82.837.

Οι μολύνσεις μειώθηκαν αισθητά από την προηγουμένη, όταν εντοπίστηκαν 504, πάνω από πεντακόσια για πρώτη φορά έπειτα από δεκαπέντε ημέρες.

Τις προηγούμενες 24 ώρες ακόμη 11 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Νότια Κορέα να φθάνει τους 1.507 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Ο δείκτης θνητότητας αυξήθηκε στο 1,82%.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.105 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 14 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Βαλκανικής έχει φθάσει ως εδώ τους 1.517 θανάτους επί συνόλου 89.776 ανθρώπων που μολύνθηκαν.

Από χθες Πέμπτη τέθηκαν σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα σε όλη την Αλβανία.

Σχετικές δημοσιεύσεις