Αυτός είναι ο μήνας με τα περισσότερα γενέθλια – Ποιος ο λόγος

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τη συχνότητα γεννήσεων καταγράφονται σε έρευνα που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η αξιολόγηση έγινε από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου και αφορά γεννήσεις που καταγράφονται μεταξύ 2001 και 2021 σε Αγγλία και Ουαλία. 

Στην έρευνα καταγράφηκαν τα πιο κοινά, αλλά και τα πιο σπάνια γενέθλια.

Απόλυτος πρωταγωνιστής στις γεννήσεις φαίνεται να είναι ο Σεπτέμβριος, κατέχοντας τις τρεις πρώτες από τις πέντε συχνότερες ημερομηνίες γενεθλίων.

Ειδικότερα, η πιο κοινή ημέρα γέννησης φαίνεται πως είναι η 27η Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας κατά μέσο όρο 1.993 γεννήσεις ανά έτος. Ακολουθούν η 24η και η 25η Σεπτεμβρίου, με 1.987 και 1.980 γεννήσεις κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Την πεντάδα των πιο κοινών γενεθλίων συμπληρώνουν η 1η Οκτώβρη και η 23η Σεπτεμβρίου, με 1.979 γεννήσεις ετησίως αμφότερες.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ένας λόγος που μπορεί να εξηγεί τη συχνότητα των γεννήσεων τον Σεπτέμβριο είναι η επιθυμία των ζευγαριών τα παιδιά τους να είναι τα μεγαλύτερα στην τάξη κατά τη διάρκεια της σχολικής τους θητείας. Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι κάνουν περισσότερο σεξ την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Τα ίδια στοιχεία ανέδειξαν και τη λιγότερο συχνή ημερομηνία γέννησης: Πρόκειται για την 26η Δεκεμβρίου, δηλαδή την επομένη των Χριστουγέννων, που καταγράφει μόλις 1.345 γεννήσεις κάθε χρόνο. Ακόμη και ανήμερα των μεγάλων χειμερινών εορτών, δηλαδή τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι γεννήσεις είναι ελαφρώς περισσότερες, με 1.416 και 1.563 να καταγράφονται αντίστοιχα.

Η 27η και 28η Δεκεμβρίου συμπληρώνουν την τριάδα των λιγότερο συχνών γενεθλίων, καταγράφοντας 1.650 και 1.722 γεννήσεις ανά έτος αντίστοιχα. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκείνη την περίοδο δεν συνηθίζεται να προγραμματίζονται καισαρικές τομές, επομένως πραγματοποιούνται μόνο οι φυσιολογικοί τοκετοί και οι τοκετοί έκτακτης ανάγκης. «Οι προγραμματισμένοι τοκετοί συνήθως μεταφέρονται σε ημερομηνίες εκτός αυτής της περιόδου», υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Χαμηλά σε αριθμό γεννήσεων βρίσκεται και η Πρωταπριλιά, έχοντας κατά μέσο όρο 1.722 γεννήσεις ετησίως. Οι μελετητές πιστεύουν ότι όσοι γονείς έχουν την επιλογή, δεν επιθυμούν τα παιδιά τους να γεννηθούν την ημέρα που έχει συνδεθεί με τις φάρσες και το ψέμα. Εξαιρετικά σπάνια ημερομηνία γέννησης -όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο- είναι και η 29η Φεβρουαρίου, η ημερομηνία που εμφανίζεται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια και κατατάσσεται στην 355η θέση από τις 366 ημέρες στην κατάταξη των γεννήσεων.

Η ίδια ανάλυση κατέληξε και σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα αναφορικά με το προφίλ της μητρότητας: Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που αποκτούν παιδιά μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, αφού στη σύγχρονη εποχή οι γυναίκες φαίνεται να αναβάλλουν για μετέπειτα στάδιο της ζωής τους την δημιουργία οικογένειας. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας της μητρότητας ανέρχεται σήμερα στα 31 έτη, περίπου 5 χρόνια περισσότερα από τη μέση ηλικία μητρότητας τη δεκαετία του 1970.

Πηγή: ygeiamou.gr 

Σχετικές δημοσιεύσεις