Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως ανοίγουν τα σχολεία για τα αγόρια, δεν έκαναν καμία αναφορά στα κορίτσια

Τα σχολεία στο Αφγανιστάν θα ανοίξουν για τα αγόρια από αύριο Σάββατο, έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν, σε μια ανακοίνωση, όπου δεν υπήρχε καμία αναφορά σχετικά με το πότε ενδέχεται τα κορίτσια να μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους.

Πάνω από έναν μήνα αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ, τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν παραμείνει κλειστά, καθώς η οργάνωση επιχειρεί να επανεκκινήσει την οικονομία και να αποκαταστήσει τη φυσιολογική ζωή στις πόλεις.

Σε ορισμένα από τα σχολεία που κατάφεραν να λειτουργήσουν, τα κορίτσια έως την έκτη δημοτικού μπόρεσαν να παραστούν και οι φοιτήτριες επέστρεψαν στα πανεπιστημιακά μαθήματα. Όμως τα λύκεια για τα κορίτσια παρέμειναν κλειστά.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν πει πως δεν θα επαναλάβουν τις φονταμενταλιστικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης των Ταλιμπάν, η οποία είχε απαγορεύσει την εκπαίδευση των κοριτσιών και υποσχέθηκαν πως τα κορίτσια θα μπορούν να σπουδάσουν, εφόσον το κάνουν σε χωριστές από τα αγόρια τάξεις.

Αν και οι Ταλιμπάν δεν έδωσαν εντολή τα σχολεία να κλείσουν, μετά την ανάληψη της εξουσίας, η οργάνωση έχει πει πως η κατάσταση ασφαλείας σημαίνει πως πολλές δραστηριότητες για γυναίκες και κορίτσια δεν είναι προς το παρόν δυνατές και στην τελευταία αυτή ανακοίνωση δεν υπήρξε καμία αναφορά στα κορίτσια.

Εκεί, τονίζεται ότι τα κρατικά και ιδιωτικά σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και τα επίσημα θρησκευτικά σχολεία μαντράσα θα ανοίξουν από αύριο.

«Όλοι οι δάσκαλοι και τα αγόρια μαθητές θα πρέπει να παραστούν στο σχολείο», επισημαίνεται.

Σχετικές δημοσιεύσεις