Αφρικανικά αποδημητικά πουλιά απειλούνται από την πρωτοφανή ξηρασία

Τα αποδημητικά πτηνά της Αφρικής απειλούνται από τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες στο κέντρο και στα ανατολικά της ηπείρου που έχουν εξαντλήσει τα φυσικά συστήματα νερού και έχουν προκαλέσει μια καταστροφική ξηρασία.

Οι θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής δυσκολεύουν τα είδη που ταξιδεύουν που χάνουν τις πηγές νερού και τις περιοχές αναπαραγωγής τους, με πολλά να κινδυνεύουν πλέον ή να αναγκάζονται να αλλάξουν τελείως τα πρότυπα μετανάστευσης εγκαταστάσεων σε ψυχρότερες βόρειες περιοχές. Περίπου το 10% των περισσότερων από 2.000 ειδών πτηνών της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων αποδημητικών πτηνών, απειλούνται, με 28 είδη – όπως ο αετός της Μαδαγασκάρης, το γεράκι Taita και οι κουκουλοφόροι γύπες – να ταξινομούνται ως «κρίσιμα απειλούμενα».

Πάνω από το ένα τρίτο από αυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με ανάλυση της περιβαλλοντικής ομάδας BirdLife International. «Τα πουλιά επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή όπως όλα τα άλλα είδη», δήλωσε ο συντονιστής πολιτικής του BirdLife Ken Mwathe. «Τα αποδημητικά πουλιά επηρεάζονται περισσότερο από άλλες ομάδες πουλιών επειδή πρέπει να συνεχίσουν να κινούνται», γεγονός που καθιστά πιο πιθανό ότι μια τοποθεσία στην οποία βασίζονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους έχει υποβαθμιστεί κατά κάποιο τρόπο. Ο διάδρομος αφρικανικής – ευρασιατικής πτήσης, ο διάδρομος πτήσης για τα πουλιά που ταξιδεύουν νότια μέσω της Μεσογείου Θάλασσας και της ερήμου Σαχάρας το χειμώνα, φιλοξενεί πάνω από 2.600 τοποθεσίες για μεταναστευτικά πουλιά.

Εκτιμάται ότι το 87% των αφρικανικών περιοχών κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή, ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι στην Ευρώπη ή την Ασία, σύμφωνα με μελέτη της περιβαλλοντικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών και της ομάδας προστασίας Wetlands International. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο και οι λιγότερες βροχοπτώσεις συρρικνώνουν βασικές περιοχές υγροτόπων και πηγές νερού, στις οποίες βασίζονται τα πουλιά κατά τη διάρκεια μεταναστευτικών ταξιδιών.

Τα είδη πουλιών που ζουν στις πιο ζεστές και ξηρές περιοχές, όπως στην έρημο Καλαχάρι που εκτείνεται στη Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική, πλησιάζουν τα «φυσιολογικά τους όρια», ανέφερε η πιο πρόσφατη αξιολόγηση από την ομάδα ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα. Πρόσθεσε ότι τα πουλιά είναι λιγότερο ικανά να βρουν τροφή και χάνουν σωματική μάζα, προκαλώντας μεγάλης κλίμακας θανάτους για όσους ζουν σε υπερβολική ζέστη.

Σχετικές δημοσιεύσεις