Βασίλης Φεύγας στην «Κ»: Η εμμονή της αντιπολίτευσης «να πέσει ο Μητσοτάκης» δεν συνιστά πολιτική πρόταση

Για την κυβερνητική στρατηγική μέχρι τις ευρωεκλογές, και τον στόχο να ενισχυθεί η συσπείρωση των πολιτών και να διατηρηθεί η ψαλίδα της διαφοράς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, μιλάει στην «Κ» ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Φεύγας.

Μετά και την επίσημη ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου θα μπορούσε να πει κανείς πως μπήκαμε  στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης;

Την 9η Ιουνίου θα κληθούμε να επιλέξουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα ποιες και ποιοι θα μας εκπροσωπήσουν στην επόμενη Ευρωβουλή. Είμαστε σίγουροι ότι και η νέα ευρωομάδα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που η Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον.   Η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις πρέπει να είναι ισχυρή. Εμείς είμαστε άλλωστε το κατ’ εξοχήν κόμμα της Ευρώπης. Το να ακούγεται, λοιπόν, σε αυτή την Ευρώπη που αλλάζει, ισχυρή η φωνή της πατρίδας μας, έχει μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό στις εκλογές της 9ης Ιουνίου ψηφίζουμε για μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία σε μια Ευρώπη που αλλάζει.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη. Είναι μια κάλπη η οποία εκ των πραγμάτων έχει πολιτικό αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. Παραδοσιακά αποτελούσε μια ανώδυνη ευκαιρία σε πολλούς συμπολίτες μας να «στείλουν μήνυμα». Την πολυτέλεια αυτή πιστεύω ότι δεν την έχουμε σήμερα. Το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και η ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης μας «υποχρεώνουν» να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας. Με απλά λόγια: όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα και τολμηρά θα μπορούμε να προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες οι πολίτες μας εξουσιοδότησαν να προχωρήσουμε τον Ιούνιο του 2023.

Οι ευρωεκλογές συνήθως προσφέρονται για χαλαρή ψήφο και τα αποτελέσματά τους διαφέρουν από εκείνα των βουλευτικών. Αποτελεί αυτό το γεγονός κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία;

Αυτή η κάλπη έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό: σε αντίθεση με άλλες ευρωεκλογές δεν συμπίπτει ούτε με δημοτικές, ούτε με περιφερειακές εκλογές, ούτε με εθνικές εκλογές. Το γεγονός αυτό μας υποχρεώνει να αγωνιστούμε για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και κυρίως να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι αυτό το οποίο θα συμβεί στις ευρωεκλογές έχει μεγάλη σημασία τόσο για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, όσο και για την ένταση με την οποία θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο. 

Πρέπει να πολεμήσουμε την ιδέα της χαλαρής ψήφου. Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να είναι προσωρινά δυσαρεστημένοι για οποιοδήποτε λόγο ότι δεν είναι τώρα η ευκαιρία να εκδηλώσουν μία επιμέρους δυσαρέσκεια. Πρέπει να επικεντρωθούν στη μεγάλη εικόνα, καθώς αυτό απαιτεί η συγκυρία. 

Ανησυχείτε για τις διαρροές, που δημοκοπικά τουλάχιστον φαίνεται πως έχει η Νέα Δημοκρατία προς κόμματα και σχηματισμούς προς τα δεξιά σας; 

Το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε και στις εκλογές του 2019 και αυτό δεν μας εμπόδισε, παρά τα προβλήματα, να πετύχουμε ένα ποσοστό ρεκόρ. Εμείς προτιμούμε -με πρώτο τον Πρωθυπουργό- να λέμε την πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα μας λέει ότι επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε πολύ δύσκολα χρόνια, η χώρα έγινε πιο ισχυρή από ποτέ σε όλα τα επίπεδα.

Για εμάς το ζητούμενο εδώ είναι να συνεχίσει η Νέα Δημοκρατία, με μεγαλύτερη ορμή, να υλοποιεί τις σημαντικές αλλαγές προς όφελος των πολιτών.

Ποιος είναι ο πήχης των εκλογών και που απευθύνεται η ΝΔ ;  

Αγωνιζόμαστε ώστε η Νέα Δημοκρατία να έχει το καλύτερο δυνατό ποσοστό. Το ποιος είναι ο πήχης θα το συζητήσουμε το βράδυ των εκλογών όταν θα έχουμε όλα τα πραγματικά δεδομένα. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι, ότι, στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία θα είναι πάλι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, έχοντας και πάλι τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Πως κρίνετε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα θέματα της επικαιρότητας ….

Είναι πραγματικά άχαρο να ασχοληθούμε με τη στείρα κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το  μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παρουσιάζουν μια εικόνα μιας χώρας η οποία υπάρχει μόνο στο δικό τους το μυαλό. Κάνουν ακριβώς το ίδιο το οποίο έκαναν και πριν από τις εθνικές εκλογές. Το μόνο που είναι ξεκάθαρο είναι η εμμονή της να πέσει ο Μητσοτάκης. Αυτό όμως δεν συνιστά πολιτική πρόταση, ούτε προφανώς είναι πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Σχετικές δημοσιεύσεις