Βραζιλία – 20 νεκροί και τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες

Οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στην Μπαΐα (βορειοανατολική Βραζιλία) στοίχισαν τη ζωή σε άλλους δύο ανθρώπους, αυξάνοντας στους είκοσι τον απολογισμό των θυμάτων από τις αρχές Νοεμβρίου στην πολιτεία, όπου έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κάπου 63.000 κάτοικοι, ενημέρωσαν οι τοπικές αρχές χθες Δευτέρα.

«Ζούμε δυστυχώς τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της Μπαΐας», συνόψισε ο Χούι Κόστα, ο κυβερνήτης της πολιτείας αυτής 15 εκατομμυρίων κατοίκων, ο οποίος επιβλέπει από το Σάββατο κοινή επιχείρηση στις πληγείσες περιοχές με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δυνάμεις που συνεισφέρουν άλλες πολιτείες.

Οι δύο νέοι θάνατοι διαπιστώθηκαν στην πόλη Ιταμπούνα. Νεαρός 21 ετών παρασύρθηκε από χείμαρρο, 33χρονη σκοτώθηκε όταν σημειώθηκε κατολίσθηση, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την τοπική κυβέρνηση χθες το απόγευμα.

«Το νερό έχει αρχίσει να υποχωρεί στην πηγή του ποταμού Κασοέιρα και, αν και με αργό ρυθμό, αναμένουμε να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο κυβερνήτης Κόστα.

Σπίτια βρίσκονται κάτω από τα νερά και δρόμοι μεταμορφώθηκαν σε ποτάμια σε δεκάδες κοινότητες στο νότιο τμήμα της πολιτείας, που πλήττονται από την Πέμπτη από σφοδρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο φράγματα να σπάσουν και ποτάμια να ξεχειλίσουν το σαββατοκύριακο.

Στην Ιταπετσίνγκα, αεροφωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου εικονίζουν τρεις άνδρες καθώς κωπηλατούν με τα χέρια πάνω σε στρώμα, σε δρόμο όπου τα νερά φθάνουν ως τα παράθυρα των σπιτιών γύρω τους.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων σχεδόν διπλασιάστηκε από την Κυριακή, με 62.796 ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία στην Μπαΐα.

Οι άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί σε διάφορα ατυχήματα εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων από τον Νοέμβριο έχουν φθάσει τους 358, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Συνολικά, οι πληγέντες υπολογίζεται ότι είναι 471.009.

Τουλάχιστον 116 κοινότητες, από τις οποίες οι 100 έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επλήγησαν από τις πλημμύρες.

«Υπάρχει συσχέτιση» ανάμεσα στη σφοδρότητα των βροχοπτώσεων και το φαινόμενο Λα Νίνια, εκτίμησε η Εσταέλ Σίας, μετεωρολόγος της MetSul.

Σε ορισμένους δήμους, η βροχόπτωση ξεπέρασε το επίπεδο αυτής που συνήθως καταγράφεται όλο τον Δεκέμβριο – ειδικά στο Σαλβαντόρ, την πρωτεύουσα της Μπαΐας, όπου την Παρασκευή καταγράφηκαν κατακρημνίσεις 58 χιλιοστών, πενταπλάσιες από τον μέσο όρο του μηνός Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Σύμφωνα με αξιωματικό του πυροσβεστικού σώματος ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα O Globo, οι αρχές έχουν θέσει υπό παρακολούθηση 10 φράγματα για οποιαδήποτε ένδειξη πως θα μπορούσαν να καταρρεύσουν.

Σχετικές δημοσιεύσεις